Poláci už mají vyšší mzdy. Češi rozfofrovali peníze za rozhledny a cyklostezky, říká Kovanda

Ekonomové Lukáš Kovanda a Pavel Peterka

ZPRÁVY PLUS, Lukáš Kovanda, Pavel Peterka - 26.7. v 10:30

Polští sousedé už v průměrných mzdách předehnali Čechy. Navíc to vypadá, že bude tento trend pokračovat. Ačkoliv může být srovnání hrubých mezd podle ekonomů Pavla Peterky a Lukáše Kovandy problematické, z dat se dá vyčíst, že mzdový růst v Polsku je mnohem rychlejší. Česko podle nich brzdí hlavně pomalé budování infrastruktury a neefektivní využívání evropských zdrojů. „Rozfofrovali jsme peníze za rozhledny a cyklostezky,“ řekl Kovanda.

Průměrná mzda v Polsku začala výrazně růst počátkem desetiletí, kdy předznamenala kurz k předstižení Česka. V roce 2017 byla průměrná mzda u našich severních sousedů lehce přes 4 200 zlotých (přibližně 25 tisíc korun), až do roku 2020 se zvedala jen mírně.

ČTĚTE TAKÉ: Za děti, seniory a nezaměstnané dostanou zdravotní pojišťovny víc. Stát zaplatí 155 miliard

Pak ale nastal zlom a překonala hranici pěti tisíc zlotých (asi 30 tisíc korun). Od té doby roste ostře. Za poslední čtyři roky se zvýšila téměř o 20 tisíc korun. V současnosti činí průměrná polská mzda podle polského statistického úřadu v přepočtu asi 48 tisíc korun, zatímco v Česku je nyní průměrná mzda necelých 44 tisíc korun.

Spolu s průměrnou mzdou roste u východních sousedů úměrně i minimální mzda – v současnosti je tam v přepočtu asi 25,5 tisíce korun. U nás se letos zatím zastavila na částce 18 900 korun.

Ekonom Pavel Peterka však upozornil, že srovnání hrubých mezd může být problematické. „Neberou v potaz úroveň zdanění na straně zaměstnance i na straně zaměstnavatele,“ vysvětlil. Superhrubé mzdy zahrnující celkovou částku, kterou zaměstnavatel za práci člověka měsíčně vynaloží, jsou podle něj v Česku vyšší než ty polské.

„Když to očistíme, průměrný Polák má stále zhruba o tři tisíce korun čistého měsíčně méně než průměrný Čech,“ upřesnil Kovanda s tím, že jde přesto o varovná čísla a že nás polští sousedé rychle dohánějí.

Dodal, že ze statistik se dá vyčíst, že tempo růstu mezd v Polsku je mnohem svižnější. Sousední země je podle něj mnohem méně svazována regulacemi v klíčových odvětvích, především v oblasti výstavby. „Varšava a další polská města rostou, což pomáhá tlumit i nárůst cen nemovitostí,“ řekl ekonom. Zároveň podle něj v Polsku mnohem lépe funguje výstavba infrastruktury. Při jejím budování také mnohem efektivněji využívají evropské zdroje.

S tím souhlasí i ekonom Lukáš Kovanda. Kvalitní infrastruktura je podle něj základem rychle rostoucí ekonomiky a s ní i rostoucích mezd. „V Česku jsme bohužel všechny ty peníze rozfofrovali nikoliv na dálnice, ale na rozhledny v údolích a na cyklostezky,“ posteskl si ekonom. „To je jeden z klíčových důvodů, proč nás Poláci dohánějí,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Minimální mzda má narůst na 47 procent průměrné. Senát schválil novelu zákoníku práce

Tagy: