Policie opět zasahovala v několika restauracích, které nerespektovaly nařízení

Restaurace U Salzmannů

Kávu ani čaj s sebou si v Česku v nejbližších dnech nekoupíte. Ministr zdravotnictví Jan Blatný vládní zákaz vysvětluje tím, že chce zabránit shlukování lidí venku. Proti vládním opatřením večer opět protestovaly některé restaurace. Odmítly zavřít v nařízených 8 hodin večer.

„Do restaurace Šeberák v Praze 4 přijela krátce po půl deváté policie, která legitimovala asi deset zbylých hostů a personál,“ popisuje reportér CNN Prima NEWS Vladimír Procházka. Majitele restaurace odvezli policisté na služebnu. „Majitel restaurace popisoval, jak je pro něj likvidační zavírat ve 20 hodin, kdy má největší tržby. Také se bojí se o suroviny, které se mu zkazí,“ doplňuje Procházka.

Do protestu proti vládnímu opatření se zapojilo dalších několik restaurací po celé České republice. Policie monitorovala také restaurace a bary na Teplicku. Jedna z tamních hospod chtěla mít na protest proti vládním nařízením otevřeno do deseti hodin večer. Většina hostů ale odešla dřív.

„Velice důrazně jsme hosty upozornili na to, že máme tušení, že přijedou policisté. Nechtěli jsme, aby kvůli nám dostali velké pokuty,“ popisuje provozovatelka restaurace Gabriela Schönbauerová s tím, že personálu bylo v té době v podniku docela dost. Policisté všechny legitimovali.

Mírný způsob protestu

Plánované kroky vlády jsou podle něj nepochopitelné. „Myslím, že by mělo smysl přemýšlet nad tím, jak rozumně protestovat. Někteří hospodští vyvěsili vlajku, mnohdy nechali otevřeno byť bez hostů. Vnímám to jako velmi mírný způsob protestu,“ hodnotí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Otevřené hospody a restaurace navzdory vládním nařízením jsou podle něj ještě mírným způsobem protestu. „Poslední dobou přestáváme vládě rozumět. Chápali jsme, že na jaře bylo všechno narychlo, teď ale nefunguje ani systém PES, který ani vláda nedodržuje,“ myslí si.

Na zákaz prodej kávy nebo čaje z výdejních okének má jasný názor. „To je přece totální nesmysl, to nemůžou jakkoliv obhájit a přesto neváhají s takovou buzerací přijít,“ dodává. V pondělí se navíc ministr zdravotnictví Jan Blatný chystá navrhnout přechod celé České republiky do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES.

Tagy: