Dávat kávu s sebou je jediný způsob, jak přežít, říká zoufalý majitel kaváren

Zákaz prodeje nealkoholických nápojů z výdejních okének je posledním hřebíčkem do rakve, tvrdí spolumajitel tří kaváren v Praze Martin Špetlík. Kritizuje vládu nejen za opatření, která přicházejí z čista jasna, ale i za nesmyslnost nařízení během pandemie koronaviru. „Nepřišli jsme na to, jak by to, že si lidé odnesou s sebou kávu nebo svařené víno, mělo ovlivnit epidemiologickou situaci,“ říká.

„Snažíme se v nařízení najít logiku, ale to se nám nedaří. Máme tři kavárny, ve všech prodáváme s sebou. Pokud by zavřeli okénkový prodej, je to poslední hřebíček do rakve. Už nebudeme mít jediný způsob, jak zaplatit zaměstnance,“ popisuje zoufalou situaci spolumajitel společnosti LáskuKávo? Martin Špetlík.

Podnik dělají zaměstnanci

Poslední možnost, jak si alespoň trochu vydělat, prý vláda úspěšně pohřbívá. „Jsme tak hluboce zadlužení, že hledáme všechny cesty, jak přežít. A tím jsou právě okénka. Nepřišli jsme na to, jak by to, že si lidé odnesou s sebou kávu nebo svařené víno, mělo ovlivnit epidemiologickou situaci,“ dodává kavárník.

Okénkový prodej pro Špetlíka znamenal způsob, jak vydělat alespoň na mzdu zaměstnancům. „Snažíme se je udržet nad vodou, ať mají čím zaplatit nájem. Není to o tom, že ty lidi můžu propustit a za dva měsíce přijmout nové. V gastronomii člověk roky buduje tým lidí, kteří to místo dělají skutečnou kavárnou,“ doplňuje.

Řešení v dotacích nevidí. „Získávání dotací je podmíněné spoustou kliček, polovinu dotací úředníci zamítnou,“ tvrdí. Jeho firma je zároveň distributorem limonád a ciderů do dalších gastronomických zařízení. „Máme tak velmi dobrý přehled o tom, jak se daří ostatním podnikům. Odběry našeho sortimentu se snížily na deset procent. Víme, že několik podniků to vzdalo, a z první ruky vidíme, jak probíhá devastace gastronomie,“ popisuje Špetlík.

Gastronomie není jako vypínač

Žádnou vzpouru ale neplánuje. „Nechystáme hromadný protest občanské neposlušnosti, to není způsob, jak přestát tuto situaci. Našimi kroky bude to, že půjdeme k příštím volbám,“ dodává Špetlík.

Největším problémem je podle něj komunikace ze strany vlády. „Vláda si myslí, že celý gastronomický segment je na vypínač, že se zmáčkne a může se začít fungovat. Nemožnost plánovat a náhodnost kroků je další devastující skutečností,“ doplňuje. Problém je i v zásobování, jelikož některé věci mají omezenou dobu trvanlivosti. „Nejistota je strašidelná a dost ničivá, protože se člověk nemůže na nic připravit. To je další věc, která nás posílá do kolen,“ uzavírá Martin Špetlík.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si ale za rozhodnutím stojí, což v pátek potvrdil. „Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ říká Blatný.

Tagy: