Policie zatýkala demonstranty u soudu s Navalným. Některým se podařilo utéct

Ruská policie zadržela nejméně dvě desítky demonstrantů u moskevského soudu, který v úterý rozhoduje o potrestání opozičního vůdce Alexeje Navalného. Agentura AFP s odvoláním na specializovaný server OVD-Info monitorující policejní zákroky uvedla, že zatčených je přinejmenším 24. Navalného tým svolává na úterý protesty v Moskvě.

„Neviděla jsem žádné transparenty ani neslyšela žádná hesla. V tom přijel vězeňský vůz a příslušníci (pohotovostních jednotek) OMON začali zatýkat,“ vylíčila zpravodajka nezávislé televize Dožď v přímém přenosu od soudu. Části demonstrantů se podle reportérky podařilo před zasahujícími policisty utéci.

V okolí soudu panují přísná bezpečnostní opatření. Policie mimo jiné uzavřela několik ulic v okolí, uvedla ruská média. U samé budovy soudu byly soustředěny značné pořádkové síly, včetně operativního pluku, určeného k potlačování masových nepokojů, uvedla agentura TASS. Přístup k sídlu soudu byl omezen. Posílené policejní jednotky střeží nejbližší stanici metra. K přehrazení ulic v okolí soudu posloužila technika k odklízení sněhu. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou patrná podle zpravodaje agentury i v centru hlavního města. Oddíly pořádkových sil jsou i na Puškinově náměstí, kde se dříve konaly opoziční demonstrace.

Hlavního oponenta prezidenta Vladimira Putina zadrželi 17. ledna hned po příletu do Moskvy z léčení v Německu. Vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval“ režim dříve uloženého podmíněného trestu. Podle obhájce mu hrozí roky ve vězení.

Navalnyj byl v prosinci 2014 odsouzen k 3,5 roku vězení podmíněně za údajnou zpronevěru 26 milionů rublů (asi 7,3 milionu korun) z ruské pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Přestože sama firma v listopadu 2014 podle agentury AFP uznala, že neutrpěla „žádnou škodu“.

Proti uvěznění Navalného se v Rusku zdvihla vlna nevole. Navzdory úředním zákazům a policejním hrozbám minulou neděli a předminulou sobotu desetitisíce Rusů vyšly do ulic desítek měst s požadavkem, aby kritik Kremlu byl osvobozen. Policie pozatýkala podle médií rekordní počty lidí – tuto neděli více než 5400 a víkend předtím přes 3000. Proti uvěznění Navalného a mnohdy brutálním zásahům proti demonstrantům protestuje Západ, který hrozí Rusku dalšími sankcemi.

Kreml radí EU nespojovat vztahy s Ruskem s Navalným

Kreml v úterý varoval Evropskou unii, aby neudělala „hloupost“, že bude podmiňovat budoucí vztahy s Ruskem osudem opozičního vůdce Alexeje Navalného. Mluvčí ruského prezidenta současně prohlásil, že Vladimir Putin nesleduje soud, který v Moskvě právě rozhoduje, zda hlavního kritika Kremlu pošle do vězení. Ruské ministerstvo zahraničí podle tiskových agentur odsoudilo přítomnost zahraničních diplomatů v soudní síni jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.

„Doufáme, že nedojde na takovou hloupost, jakou by bylo spojování perspektiv vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií s případem tohoto obyvatele vazební věznice,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury TASS v souvislosti s nadcházející návštěvou šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella v Moskvě. Mluvčí dodal, že Putin nesleduje proces s Navalným, ale chystá se na schůzku s učiteli.

Tagy: