Bitcoinoví podvodníci řádí, vydávají se za banku i policisty. Na co si dát pozor?

Podvody s kryptoměnami

Podvody s kryptoměnami

Policie varuje –⁠ prudce narůstá počet telefonických podvodů, kdy se volající vydávají za vaši banku, sdělí vám, že máte napadený bankovní účet, je nutné peníze vybrat a vložit do takzvaného bitcoinmatu, který převede hotovost rovnou na kryptoměnu Bitcoin a odešle ji podvodníkům na jejich elektronickou peněženku. Tu vydávají za zabezpečený účet. O všechny peníze tak nadobro přijdete. Obětí podvodníků v posledních týdnech prudce přibývá.

Žena z Královéhradecka přišla o 300 tisíc korun po podvodném telefonátu. Hovor se tvářil jako ze skutečné banky. Podvodníci dokonce volali ze správného telefonního čísla. Volající ženu informovali, že si na ni někdo chtěl vzít úvěr, snaží se jí nabourat do účtu, a proto je potřeba zablokovat peníze.

„Následovalo takové to kolečko přepojování, volala mi mezitím i policie, ale také falešná, aby to působilo důvěryhodně. Potom mi bylo řečeno, že abych ty své peníze ochránila, tak že mi v bance zaktivují elektronický účet, kam ty peníze vlastně převedu. Musela jsem jít k bankomatu, vybrat peníze a vložit je do toho bitcoinového, ale jelikož tomu prostě nerozumím, znělo to vše opravdu důvěryhodně. Poslali mi i smlouvu na aktivaci elektronického účtu, na které byl zůstatek mých peněz přesně do halíře, moje jméno, datum narození, všechno s hlavičkou banky. Opravdu to bylo sofistikované. Nemyslím si, že bych se jinak nechala jen tak snadno nachytat. Vše se jevilo, že je to pravda. Dokonce jsem měla i skutečně zablokovanou platební kartu,“ popisuje zevrubně a pod zárukou anonymity jedna z okradených, jaký byl průběh podvodu.

Teprve na pobočce své banky zjistila, že přišla o statisíce. Policie se snaží varovat. Podle ní jde o novou formu podvodu. Během posledních týdnů se s případy roztrhl pytel. Jen na Královéhradecku byly dva během dvou dnů. Fungovat ale mohou pouze v případě, že podvodníci dokážou člověka přemluvit k vložení peněz do bitcoinmatu. Bitcoin totiž jako jediná kryptoměna už takové bankomaty po Česku má.

Šance, že někdo získá ukradené peníze zpět, je téměř nulová, protože Bitcoin a další kryptoměny fungují na principu anonymizace vlastníků a jejich elektronických peněženek. Nejdůležitější je tedy vědět, že pokud vás někdo instruuje k vložení peněz do bitcoinmatu a dá vám konkrétní adresu, odesíláte je na jeho peněženku a nikoliv na svoji. Nemáte nad nimi žádnou kontrolu a o peníze nadobro přijdete. Zvláštní varování do bitcoinmatů proto teď umisťují i jejich provozovatelé.

„Vůbec jsem netušila, že to je nějaký bitcoinový bankomat, protože, když to člověk nezná, neví, důvěřuje tomu, že někde na té druhé straně je zřízený zabezpečený elektronický účet, kam se peníze převedou, takže opravdu jsou podvodníci tak strašně věrohodní, že jim uvěříte,“ dodává poškozená žena.

A jak je vůbec možné, že podvodník volá z telefonního čísla banky? Jde o tzv. spoofing, čili podvodníci si dokážou nastavit číslo tak, že se tváří jako pravé. Další prevencí tedy je hovor ukončit a znovu sám zavolat na bankovní linku. Tam už vám řeknou, že se vás podvodníci snaží oklamat.

Tagy: