Kubáček: Černochová se základnou vypustila politického džina. Podcenila situaci

K VĚCI (70)

Oznámení ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o případné výstavbě americké vojenské základny v Česku považuje politolog Jan Kubáček za nešťastné. „Takovou záležitost nemůžete vypálit do světa, aniž byste ji neměli projednanou na nejvyšší úrovni,“ zhodnotil Kubáček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle něj ministryně vypustila do světa „politického džina, kterého pak bude jen těžko dostávat do nějakého komunikačního rámce“.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o víkendu řekla, že po Velikonocích bude v USA jednat se svým protějškem Lloydem Austinem. Mimo jiné by chtěla otevřít téma přítomnosti americké vojenské základny v Česku.

„Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat. Může chvíli trvat, než by se akceptovala z obou stran, schvalovaly by ji totiž obě komory Parlamentu,“ řekla Deníku N. Podle ní by Česko mohlo uzavřít podobnou dohodu jako Slovensko, na jejímž základě Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny.

„Není šťastné, jak to ministryně obrany oznámila. Bude to začátek velkého komunikačního problému,“ upozornil politolog Kubáček. „Toto téma je dlouhodobé a opakuje se jako evergreen. Vždy se ale ukázalo, že největší komplikací je, že nikdo nepřijde se základním zarámováním – jaká by byla očekávání od americké základny, jakou roli by sehrála česká armáda a jaké výhody by základna měla pro českou bezpečnost,“ uvedl politolog.

Podle něj Černochová podcenila situaci. „Takovou záležitost nemůžete vypálit, aniž byste ji měli předjednanou na nejvyšší úrovni mezi státy, přinejmenším mezi českou a americkou vládou. Pokud nějaké předjednání už probíhalo, očekával bych, že i to zarámování bude pro českého občana už s nějakým benefitem, cílem nebo strategickým záměrem,“ řekl Kubáček s tím, že pokud téma ještě nebylo projednané na politické úrovni, považuje takové oznámení za „slovní pyrotechniku“.

„Povede to k tomu, že zmobilizujete soupeře, vylekáte část veřejnosti a v podstatě vypustíte politického džina, kterého pak budete jen těžko dostávat do nějakého komunikačního rámce,“ vysvětlil.

Černochová se zviditelnila

Podle něj takové oznámení mohlo mít jen jednu výhodu. „Jana Černochová se mediálně velmi intenzivně zviditelnila. Bude to téma, které se bude řešit další týdny i měsíce. Hovořit se o něm bude v souvislosti právě s ní,“ uvedl politolog. Obává se ale toho, že to poškodilo téma samotné. „Hlavně tu strategickou úvahu, jestli cestou základny vůbec jít. Jde o reputační záležitost a velkou symboliku. A to vše bylo setřeno tím velmi nešťastným vypuštěním. Bude se to velmi těžko dostávat do nějakého normálu,“ zhodnotil Kubáček.

Doufá, že oznámení Černochové nebylo stejné překvapivé i pro zahraniční partnery. „Jako člověk zajímající se o politiku pevně doufám, že nějaké jednání už proběhlo a že to není nová informace i pro naše zahraniční partnery. To bychom ve výsledku znásobili určitou deziluzi toho, že dlouhodobé strategické otázky využíváme ve vnitropolitickém boji. Rychle je zpolitizujeme, rozdrbeme, ale fakticky nemáme strategii a kroky, které by k nějakému výsledku vedly. Pevně věřím, že to není nová informace pro naše partnery a je to jen nová informace pro naše občany,“ uzavřel Kubáček.

Tagy: