Polsko zuří kvůli milionovým sankcím za Turów. Čechům chybí dobrá vůle, říká premiér

Obří uhelný důl Turów

Polsko zuří kvůli milionovým sankcím za Turów

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil za naprosto špatné rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie uložit Polsku pokutu kvůli sporu s Českem ohledně dolu Turów. Uvedl také, že Varšava využije všechny právní i jiné prostředky k tomu, aby prokázala nevyváženost tohoto verdiktu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž Morawiecki také obvinil Česko z nedostatku dobré vůle.

Unijní soud v pondělí vyměřil Polsku pokutu půl milionu eur (12,7 milionu Kč) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí.

Zpravodaj TVN24 v Bruselu řekl, že pokud Varšava nebude platit, mohou jí být kráceny prostředky vyplácené z dlouhodobého rozpočtu EU. V případě, že by Praha žalobu stáhla, zastaví se každodenní načítání pokuty, ale Polsko bude i tak muset zaplatit sumu, která mu do té doby naběhla.

„Nikdo v Evropě, a zejména nikdo, kdo nemá žádnou sociální legitimitu, by neměl svévolně přijímat takové rozhodnutí, které ohrožuje energetické zabezpečení země, které způsobí, že miliony občanů mohou zůstat bez elektřiny a tepla. Toto rozhodnutí je zcela špatné, absolutně svévolné a založené na špatných předpokladech,“ prohlásil v úterý předseda vlády na tiskové konferenci.

„Nemáme v úmyslu Turów vypnout, připravilo by to miliony polských rodin o elektřinu,“ zdůraznil Morawiecki. Současně podle TVN24 obvinil českou stranu z toho, že se chová „absolutně bez dobré vůle“. Postoj Čechů podle něj neodůvodňují nadcházející sněmovní volby.

Soud předběžné rozhodnutí o zastavení těžby vydal v květnu po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by mohlo způsobit ekologickou katastrofu a pro zemi by mělo značné ekonomické následky.

Brabec vnímá pokutu jako motivaci

Česká strana žádala o pokutu v desetinásobné výši. „Toto rozhodnutí je poměrně zvláštní. Naprosto s ním nesouhlasíme,“ okomentoval krok soudu generální ředitel PGE Wojciech Dombrowski. „Samozřejmě předpokládám, že důl bude nadále aktivní, i elektrárna, protože zajišťují energetickou bezpečnost regionu,“ dodal.

Podle ekologické organizace Greenpeace jsou sankce pro Polsko výrazně menší, než jaké Česká republika požadovala. „Navíc jsou vyměřeny až od dnešního dne, přestože soud rozhodl o zastavení dolu už 21. května. Je otázkou, jestli budou pro Polsko dostatečně motivační, aby důl skutečně uzavřelo, nebo zda bude radši dotovat těžbu z peněz tamních daňových poplatníků,“ uvedla v pondělí Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ovšem vnímá každodenní sankci pro Polsko jako výraznou motivaci a nátlak na to, aby se v Turówu přestalo těžit u českých hranic. „Je to jasný důkaz, že evropský soudní dvůr to bere za závažné postižení životního prostředí. Půl milionu eur není málo,“ řekl ministr.

Tagy: