Kráter a poničený kosmodrom. Muskova raketa nadělala paseku, další start úřady nepovolily

Od prvního zkušebního startu největší rakety na světě – Starship – uplynul týden. Bohužel se ukazuje, že poškození kosmodromu Starbase je větší, než se předpokládalo. Elon Musk a jeho společnost SpaceX budou muset před dalším startem mnohé napravit.

Na sociálních sítích se objevily záběry z další kamery na kosmodromu. Záběry ukazují dopadající kamení a úlomky betonu pocházejí z míst těsně u startovní rampy. Pod raketou vznikl kráter hluboký kolem sedmi metrů. „Tato raketa je dvakrát silnější než nejsilnější raketa všech dob Saturn5. Takže se to dalo očekávat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jan Spratek, odborný pracovník Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.

Kusy betonu a zeminy poškodily auta, fotoaparáty a také vybavení kosmodromu, jako třeba nádrže na pohonné hmoty. „Víme, že nádrže schytaly pár velkých ran, takže tam bude nějaká oprava nutná,“ pokračoval. Celé 120 metrů vysoké monstrum vážilo kolem pěti tisíc tun, to je asi jako 120 vagónů naložených uhlím. Takový tah motorů si lze jen těžko představit. Chybu už uznal i Elon Musk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je za explozí rakety Muskova chyba? Miliardář měl „přehlasovat“ inženýry, rozhodnutí se obával

„Síla motorů při zvýšení tahu mohla beton spíše roztříštit než ho jen narušit. Motory měly při statické zkoušce pouze poloviční tah,“ napsal. Kvůli poškození okolí teď nemá společnost SpaceX povolení k dalšímu startu od amerických úřadů. Většinu problémů by však mohl vyřešit odvod spalin pod rampou.

„Způsobí to, že nějaké pomyslné trosky z okolí budou odlétávat tam, kam chcete, že se nebudou najednou rozlétávat do všech možných směrů,“ doplnil Spratek. Kdy bude kosmodrom Starbase připraven k dalšímu zkušebnímu startu kosmické lodi Starship, zatím jasné není.

Tagy: