Je za explozí rakety Muskova chyba? Miliardář měl „přehlasovat“ inženýry, rozhodnutí se obával

Raketě Starship od americké firmy SpaceX se nepodařilo dostat na oběžnou dráhu zřejmě kvůli chybějící technologii vodou chlazeného deflektoru spalin, který podle slov zakladatele SpaceX Elona Muska nestihla společnost před startem dokončit. Sám miliardář prosazoval, aby se mise zkusila bez něj.

Deflektor (rozrážeč) je umístěný pod raketou a slouží k odkládění proudících spalin do stran, čímž zamezí jejich odražení směrem zpět ke startující raketě. Pokud se rozrážeč pod raketou nenachází, může dojít k roztříštění tepelné ochranné vrstvy u startovací rampy, uvedl web elonx.

ČTĚTE TAKÉ: Největší vesmírná loď historie zůstala na Zemi. Start Starship byl na poslední chvíli odvolán

Tento rozrážeč chyběl i na startovací rampě v Boca Chica v Dominikásnké republice, kde i podle Muska pravděpodobně došlo ke zmíněnému jevu. „Na analýzu je ještě brzy, ale síla motorů při přidání plynu mohla beton spíše roztříštit, než ho jen narušit. Motory měly při statické zkoušce pouze poloviční tah,“ napsal jeden z nejbohatších mužů světa na Twitteru.

Úlomky ze startovací rampy v Boca Chica tak podle bývalého příslušníka námořnictva USA a inženýra Christophera Davida narazily do motorů ve spodní části nosné rakety a poškodily je. „To nakonec vedlo k velkolepým kotrmelcům a explozi, které jsme viděli o několik okamžiků později,“ uvedl na svém Twitteru David. Téměř před třemi lety měl přitom Musk podle Davida přehlasovat inženýry pracující na raketě, aby start zkusili bez deflektoru spalin. Na Twitteru v té době Musk napsal: „Aspirujeme na to nemít v Boce deflektor spalin, je ale možné, že se to ukáže být chybou.“

Deska nebyla včas hotová

Rozhodnutí se však průběžně měnilo a existovala i možnost umístění speciální ocelové desky s vodním chlazením, aby se zabránilo zmíněnému problému. „Před třemi měsíci jsme začali stavět masivní ocelovou desku s vodním chlazením, která bude umístěna pod startovacím držákem. Nebyla včas hotová a my jsme se na základě požárních statických údajů mylně domnívali, že Fondag (vysoce odolný beton) vydrží jeden start,“ uvedl na Twitteru Musk.

Další start může podle Muska přijít už za jeden až dva měsíce. S tím ale nesouhlasí David, který sdělil, že bude trvat nejméně další rok, než Federální letecká správa umožní Starshipu další start. „Takhle to dopadne s odpalovací rampou, když si myslíte, že by bylo vtipné odstartovat největší raketu na světě 20. 4. (4/20 v americkém způsobu psaní data, pozn. red.), místo abyste to udělali, až bude připravená,“ uzavřel David.

Tagy: