Soukupův rozbitý obličej pohledem lékaře. Traumatolog popsal, k čemu došlo i možná rizika

Jaromír Soukup po potyčce s Miroslavem Dopitou

Jaromír Soukup se popral s Miroslavem Dopitou

Coby lékař má Pavel Holeka s bojovými sporty velké zkušenosti. Nejen, že často asistuje jako doktor přímo u ringu či oktagonu, dokonce sám řadu let trénuje thajský box. Poranění, jaké má nyní v obličeji Jaromír Soukup po potyčce s Miroslavem Dopitou, tak už zkušený traumatolog viděl mnohokrát. „Pokud se bavíme čistě o té vizuální stránce věci, tak to je tak na zhruba 14 dnů,“ říká Holeka v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Lze odhadnout, co se stalo Jaromíru Soukupovi, vzhledem k tomu, jak po potyčce s Miroslavem Dopitou vypadal?
Velmi pravděpodobně to je následek po úderech do oblasti očí, respektive očnic, kde je tkáň velice měkká. Tam se pak vylije hematom, což je krevní podlitina. To je v podstatě pravidlo. Platí, že pokud dostanete třeba i ránu do čela, tak hematom, tedy krevní výron, se vylije do očnic a pomalu pak stéká dolů. A vzhledem k tržné ráně na nose, očekávám, že úder byl veden i na nos, respektive do oblasti nosu a brady.

ČTĚTE TAKÉ: Soukup mě kousnul, zuří po rvačce Dopita. Bývalý partner Hanychové měl dostat pěstí do obličeje

Dá se říci, jak dlouho může člověk v uvozovkách takhle vypadat? Tedy jak dlouho trvá, než se vzhled vrátí do normálu?
Pokud se bavíme čistě o vizuální stránce věci, tak to je tak na zhruba 14 dnů. Protože jak se vstřebává krevní sraženina, tak samozřejmě mění barvy. Podobný otok na obličeji se vzhledem k jemnosti kůže vstřebává takových sedm, 10, ale i 14 dnů.

Jaromíru Soukupovi je 55 let. Dá se říci, že s vyšším věkem je hojivost takového zranění pomalejší?
Samozřejmě. Čím starší pacient je, tím je hojivost delší. Ne, ale nějak zásadně. Možná to bude jen o pár dnů delší. Opravdu to není nijak zásadní. Spíše je tam větší riziko poranění skeletu kostí na obličeji. Byť jsou tvrdé, tak ve vyšším věku jsou přece jen křehčí.

A existuje dejme tomu i nějaké skryté riziko takového poranění?
Stoprocentně. Pokud jsou otoky takhle masivní, tak se dá předpokládat, že ten atak jako takový byl intenzivnější. Může tak dojít k otřesu mozku, pohmoždění měkkých tkání, eventuálně k nějakému drobnému prokrvácení, ale to spekulujeme. Rozhodně by to stálo za nějaké vyšetření zobrazovací metodou. Rentgenový snímek bych asi zavrhl, spíš bych volil CT vyšetření, pro vyloučení rizika krvácení.

Viděli jsme Jaromíra Soukupa, že dál prakticky normálně funguje. Jezdí autem. Neměl by teď spíš odpočívat?
To nelze úplně objektivně říct, protože takovému rozhodnutí musí předcházet důkladné vyšetření lékařem. Pokud ale pacient v obecné rovině vykazuje klinické známky otřesu mozku, tak se mu doporučuje pět až sedm dnů klidového režimu: to znamená bez větší fyzické aktivity, vyvarovat se ostřejšího světla, čtení, sledování televize… To se ale bavíme o otřesu mozku.

Určitě by ale měl někdo s takovým zraněním svůj denní rytmus raději zvolnit, že?
To stoprocentně.

Když k vám přijde někdo, kdo takhle vypadá, jak probíhá následující vyšetření?
Pacienta klinicky vyšetřím, to znamená, že ho prohlédnu, podívám se na zornice, vyzkouším pevnost obličejového skeletu. To znamená, že mu sáhnu na dolní čelist, horní čelist, jařmové oblouky a očnici. Podívám se, zda nedošlo ke krvácení z uší. A pak indikuji většinou CT vyšetření, pro vyloučení poranění kostní části obličeje, to znamená poranění očnic, horní a dolní čelisti a pro vyloučení krvácení do mozku.

Závěrem se ještě vrátím ke zranění Jaromíra Soukupa. Asi se dá říci, že vypadá horší, než ve skutečnosti je. Uzdravení by mělo být patrně bez následků, nepletu se?
Většinou tomu tak je. Bývá to jen vizuální záležitost a k uzdravení dochází zhruba za 10 dní. A většinou je to bez následků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soukup byl celý od krve, prozradil detaily z nemocnice svědek. Jeho přítelkyně ztropila scénu

Tagy:
zranění zdraví lékař Miroslav Dopita Jaromír Soukup otřes mozku tkáň nemoci a zdravotní potíže