Poprava ruských zajatců? Nevypadá to tak, válečný zločin spáchal spíš Rus, upozorňuje Visingr

Tělo zabitého ruského vojáka u města Lyman

Na sociálních sítích koluje video, na kterém Ukrajinci podle Moskvy zastřelili ruské zajatce. Bezpečnostní expert Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS uvedl, že video je s největší pravděpodobností autentické. Jestli ale šlo o válečný zločin, je podle něj diskutabilní a dopustit se ho mohli i Rusové.

Ruské ministerstvo obrany v pátek obvinilo Ukrajinu z toho, že popravila deset ruských zajatců. Odkazovalo se přitom na video sdílené na sociálních sítích. Podle ruskojazyčné BBC se záběry zatím nepodařilo ověřit. „Video je s největší pravděpodobností pravdivé. Zdá se, že došlo k tomu, že se Ukrajincům vzdala skupina ruských vojáků, kteří vyšli z krytu. Ukrajinci jim nařídili, aby si lehli na zem. Oni uposlechli, přičemž na ně mířil ukrajinský kulometčík,“ popsal záběry bezpečnostní a vojenský analytik Lukáš Visingr.

„Pak ale z krytu vyběhl ještě jeden ruský voják a začal střílet. Ukrajinský kulometčík následně spustil palbu. Co se stalo potom, není zcela jasné. Určitě zabil Rusa, který začal střílet, a pravděpodobně v palbě zemřeli i zajatci, kteří se předtím vzdali,“ okomentoval video dále Visingr.

Jestli ale šlo o válečný zločin, je podle něj velmi diskutabilní, protože ruský voják začal střílet. „Měl se vzdát, ale místo toho začal střílet. V té chvíli se válečného zločinu dopustil spíše ten Rus. Jakým způsobem zemřeli ti další, se přesně neví,“ poznamenal bezpečnostní expert s tím, že Ukrajinci to patrně budou vyšetřovat. „Rozhodně to ale nevypadá tak, že by chladnokrevně pobili ruské zajatce,“ zdůraznil.

Tagy: