Pořád bojujeme s předsudky, říká Novotný před rekordním Oktagonem. Kolik berou bojovníci?

Ondřej Novotný, promotér organizace Oktagon MMA

Promotér Novotný před největší akcí v historii Oktagonu

Přes 58 tisíc diváků na MMA turnaji. Pokud se tohle Oktagonu podaří v sobotu na fotbalovém stadionu v německém Frankfurtu splnit, překoná tím světový rekord. Tolik lidí ještě na čistě MMA galavečer nedorazilo. „Ono to může vypadat, že je vše zalité sluncem, odejdeme napakovaní prachama a máme vyděláno na život. Ale není to tak,“ říká však promotér Ondřej Novotný v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. A vysvětlil, jakým úskalím musí úspěšná sportovní značka čelit.

Je to obdivuhodný úspěch. Česko-slovenská organizace Oktagon MMA zaplní v sobotu velký fotbalový stadion v německém Frankfurtu. Dojde k tomu na turnaji s číslem 62 v osmém roce existence populární žlutočerné značky. A co na to říká český promotér Ondřej Novotný?

ČTĚTE TAKÉ: Vémolova odveta se slovenským rivalem se ruší. Nevím, co k tomu teď říct, přiznává bojovník

„Když dokážete s česko-slovenským produktem vyprodat v Německu jeden z největších fotbalových stadionů a pravděpodobně i udělat světový rekord čistě na MMA, tak je to takové, že děláte něco dobře, že ten tým šlape a plníte si sny. A to je fajn,“ říká Novotný.

Obří úspěch ale rozhodně není zadarmo a bez komplikací. „Co chvíli je nějaké těžké období. Anglie byla těžké období (expanze do Velké Británie nezaznamenala očekávaný úspěch, pozn. red.), teď Německo před Frankfurtem je těžké období,“ říká jeden z šéfů Oktagonu.

Kolik bere zápasník?

„Ono to může vypadat, že prodáme padesát osm tisíc vstupenek, vše je zalité sluncem, odejdeme napakovaní prachama a máme vyděláno na život. Ale není to tak. Protože podnikání v Německu je prostě strašně složité. Všechno stojí násobky. A když něco děláte poprvé, tak vás každý přejede a ještě zacouvá. Pořád se vyrovnáváme s předsudky, pořád musíme prorážet nějaké dveře,“ přiznává Novotný.

„Takže… Jasně, řekl bych, že v Česko-Slovensku to máme nějak vychozené, ale tady musíme řešit kupní sílu, ekonomické dopady. Skoro vše nám zdražilo o třicet procent. Bojovníci jsou dražší. Každý, kdo vyhraje zápas, tak má automaticky skoro o několik desítek procent víc peněz.“

Český promotér si ale nestěžuje. I přes občasné komplikace nikdy neměl pocit, že by jeho firma snad byla u konce s dechem.

„Pořád je v podnikání nějaká výzva, překážka, kritický moment, který vás může zlomit… Ale necítím to nikdy tak, že bychom se měli hroutit a říkat si: Pane Bože, je konec.“

Novotný je nejen jedním z promotérů (Oktagon vede společně s Pavolem Nerudou, pozn. red.), ale má na starost i domlouvání zápasů, tedy i vyjednávání s bojovníky. A kolik Oktagon platí za zápas? „Statisíce korun určitě. Průměrný zápasník určitě. U nás má málokdo pod sto tisíc korun za zápas.“

Vyjednávání platebních podmínek právě s bojovníky má svá specifika.

„Těžké je to možná v tom, že je to asi nejtvrdší sport světa, takže zápasník musí být trochu egomaniak, aby to dokázal zvládnout. A to myslím v pozitivním, nikoliv negativním slova smyslu,“ vysvětluje Novotný. „Pak má za sebou dost často nějakého bývalého bojovníka, který je jeho trenér, to je další velké ego. Pak jsou tam i rodinní příslušníci, kteří do toho rádi zasahují. Takže těch lidí je čím dál tím víc… Já mám rád, když jsou lidé úspěšní, když jsou dobře vydělávají, když jsou dobře ohodnocení a tak dál. Ale musí to být v hranicích, které vím, že dávají smysl. Když smysl nedávají, tak se potom musíme trošku pohádat, abychom našli smysl pro obě strany.“

Přestup, který řeší soud

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS došlo i na téma hodně diskutovaného „přestupu“ zápasníka Lea Brichty do jiné organizace. Podle vedení Oktagonu měl smlouvu ještě na několik duelů pod žlutočerným logem, náhle ale oznámil přestup ke konkurenci. Celý případ se dostal k soudu, kde je stále v řešení.

„Je pro mě šílené, jakým způsobem to probíhá. Protože podpis Brichty, který zpochybňovali, byl jeho. Grafolog řekl, že je to jeho podpis. Jsou videa, kde Brichta mluví o tom, že má před sebou dva zápasy podle smlouvy… Zápasil podle té smlouvy, chodily mu podle ní peníze,“ připomíná Novotný. „Přesto přese všechno se dál bavíme o něčem úplně nesmyslném. Nebudu to vyprávět dopodrobna, ale připadá mi, že je to neuvěřitelné. Chceme to ale dotáhnout z jednoho jediného důvodu, abychom dokázali, že smlouva není jen kus papíru a nemůžete si dělat, co chcete. Chceme zkrátka, aby byl jasně daný precedens,“ má jasno promotér.

Rekordní turnaj Oktagon 62 můžete sledovat na Oktagon TV.

Tagy: