Léto je ve své druhé polovině, přišel čas na sklizeň bylinek pěstovaných na balkoně

Pokud pěstujete bylinky, nepotřebujete k tomu mít zahradu, stačí balkon nebo terasa. Rostlinkám se při správné péči daří i v nádobách. V srpnu je čas na jejich sklizeň a my vám poradíme, jak na to.

Majoránka (Majorana hortenses) je jednoletá rostlina z čeledi hluchavkovitých, které se daří v lehkých humózních půdách ve slunné poloze. Pěstujeme ji z předpěstovaných sazenic, jen ojediněle se vysévá přímo na balkoně do truhlíku. Nať majoránky se seřezává dvakrát až třikrát do roka, a to vždy před plným rozkvětem, kdy je nejhodnotnější. Nať sušíme při mírném teple ve stínu, nikoli na slunci. Při umělém dosušování nemá teplota přestoupit 35 °C, jinak se připravujeme o důležité silice. Po dosušení nať rozdrolíme a uskladníme v nádobách s pevným uzávěrem.

Libeček lékařský (Levisticum officinale) je vytrvalá bylinka z čeledi mrkvovitých se silně aromatickými listy, které se podobají listům celeru. Na balkoně tuto bylinku pěstujeme vždy z předpěstovaných sazenic. Listy libečku můžeme sklízet již v prvním roce po výsadbě, kořeny až z dvouletých a starších rostlin. Rozřezané kořeny rychle sušíme při mírné teplotě a uchováváme je v uzavřených nádobách. Listy, které mají chuť maggi, sklízíme postupně a přidáváme na dochucení polévek a omáček.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum L.) je jednoletá bylinka z čeledi hluchavkovitých, které se daří jen v teplé, slunné a chráněné poloze. Nať, která má příjemnou hřebíčkovou vůni, sklízíme poprvé v začátku kvetení, podruhé až v září před dozráním semen. Rostliny seřezáváme poprvé asi 10 cm nad zemí, aby neuhynuly. Nať sušíme v polostínu. Pěstování této v kuchyni oblíbené bylinky na balkoně je jednoduché a zvládne jej i zcela nezkušený zahradník. Čerstvé listy je možné nakládat do olivového oleje, případně si vyrobit kvalitní pesto.

Tymián obecný (Thymus vulgaris L.), též dymián, je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých, kterou ponecháváme na místě 4-5 let. Množí se dobře dělením trsů i semenem, které vyséváme v druhé polovině března do pařeniště. Nať sklízíme těsně před květem, podobně jako u majoránky. Rostliny seřezáváme asi 5 cm nad zemí.

Bylinky v zahradě jsou zdrojem chuti i zdraví, pusťte se do jejich pěstování

Bylinky jsou dvojího druhu, kromě trvalek, které vyžadují každoroční ochranu před zimními mrazy, pěstujete také letničky, jež jsou vhodné především jako přísada do nejrůznějších pokrmů. Jedno mají všechno společné, vyžadují teplo, sluníčko a nejlépe záhřevné půdy, které jsou bohaté na živiny. Pravidelná zálivka během vegetačního období umožní bohatý růst a následně také úrodu.

Saturejka zahradní (Satureja hortensis L.) je jednoletá rostlina z čeledi hluchavkovitých, která má podobné požadavky jako bazalka.

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.) je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Nať odřezáváme 10 cm nad zemí na počátku rozkvětu a sklízíme ji dvakrát do roka. Čerstvá i sušená nať má výraznou kořenitou vůní připomínající kafr.

Meduňka lékařská (Melisa officinalis L.) je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Na stanovišti ji ponecháváme 5 let i déle. Rostliny je třeba chránit přes zimu nahrnutou zeminou nebo vrstvou listí, jinak na balkoně v nádobách přezimuje velmi špatně. Nať sklízíme za sucha před vytvořením květenství, seřezáváme ji dvakrát do roka. Usušenou nať přechováváme v uzavřených nádobách, aby neztratila typickou kořenitost a citronovou vůni.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis L.) je vytrvalá polokeřovitá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Je téměř nenáročná, prospívá jí však slunná a chráněná poloha, na balkoně tuto bylinku vždy pěstujeme na jižní straně. Rostliny se dají množit dělením trsů. Vrcholky natě s listy sklízíme vždy těsně před květem. V prvním roce seřezáváme rostliny jednou, v dalších letech zpravidla dvakrát za vegetaci. Čerstvé i suché listy mají příjemnou kořenitou a nahořklou chuť.

Tagy:
zahrada rostliny bylinky vůně pěstování bylinek balkon trvalka sklízení bylinek bylinky na balkoně majoránka zahradní