Léto je ve své druhé polovině, přišel čas na sklizeň bylinek pěstovaných na balkoně

Pokud pěstujete bylinky, nepotřebujete k tomu mít zahradu, stačí balkon nebo terasa. Rostlinkám se při správné péči daří i v nádobách. V srpnu je čas na jejich sklizeň a my vám poradíme, jak na to.

Majoránka (Majorana hortenses) je jednoletá rostlina z čeledi hluchavkovitých, které se daří v lehkých humózních půdách ve slunné poloze. Pěstujeme ji z předpěstovaných sazenic, jen ojediněle se vysévá přímo na balkoně do truhlíku. Nať majoránky se seřezává dvakrát až třikrát do roka, a to vždy před plným rozkvětem, kdy je nejhodnotnější. Nať sušíme při mírném teple ve stínu, nikoli na slunci. Při umělém dosušování nemá teplota přestoupit 35 °C, jinak se připravujeme o důležité silice. Po dosušení nať rozdrolíme a uskladníme v nádobách s pevným uzávěrem.

Libeček lékařský (Levisticum officinale) je vytrvalá bylinka z čeledi mrkvovitých se silně aromatickými listy, které se podobají listům celeru. Na balkoně tuto bylinku pěstujeme vždy z předpěstovaných sazenic. Listy libečku můžeme sklízet již v prvním roce po výsadbě, kořeny až z dvouletých a starších rostlin. Rozřezané kořeny rychle sušíme při mírné teplotě a uchováváme je v uzavřených nádobách. Listy, které mají chuť maggi, sklízíme postupně a přidáváme na dochucení polévek a omáček.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum L.) je jednoletá bylinka z čeledi hluchavkovitých, které se daří jen v teplé, slunné a chráněné poloze. Nať, která má příjemnou hřebíčkovou vůni, sklízíme poprvé v začátku kvetení, podruhé až v září před dozráním semen. Rostliny seřezáváme poprvé asi 10 cm nad zemí, aby neuhynuly. Nať sušíme v polostínu. Pěstování této v kuchyni oblíbené bylinky na balkoně je jednoduché a zvládne jej i zcela nezkušený zahradník. Čerstvé listy je možné nakládat do olivového oleje, případně si vyrobit kvalitní pesto.

Tymián obecný (Thymus vulgaris L.), též dymián, je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých, kterou ponecháváme na místě 4-5 let. Množí se dobře dělením trsů i semenem, které vyséváme v druhé polovině března do pařeniště. Nať sklízíme těsně před květem, podobně jako u majoránky. Rostliny seřezáváme asi 5 cm nad zemí.

Saturejka zahradní (Satureja hortensis L.) je jednoletá rostlina z čeledi hluchavkovitých, která má podobné požadavky jako bazalka.

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.) je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Nať odřezáváme 10 cm nad zemí na počátku rozkvětu a sklízíme ji dvakrát do roka. Čerstvá i sušená nať má výraznou kořenitou vůní připomínající kafr.

Meduňka lékařská (Melisa officinalis L.) je vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Na stanovišti ji ponecháváme 5 let i déle. Rostliny je třeba chránit přes zimu nahrnutou zeminou nebo vrstvou listí, jinak na balkoně v nádobách přezimuje velmi špatně. Nať sklízíme za sucha před vytvořením květenství, seřezáváme ji dvakrát do roka. Usušenou nať přechováváme v uzavřených nádobách, aby neztratila typickou kořenitost a citronovou vůni.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis L.) je vytrvalá polokeřovitá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Je téměř nenáročná, prospívá jí však slunná a chráněná poloha, na balkoně tuto bylinku vždy pěstujeme na jižní straně. Rostliny se dají množit dělením trsů. Vrcholky natě s listy sklízíme vždy těsně před květem. V prvním roce seřezáváme rostliny jednou, v dalších letech zpravidla dvakrát za vegetaci. Čerstvé i suché listy mají příjemnou kořenitou a nahořklou chuť.

Tagy:
zahrada rostliny bylinky vůně pěstování bylinek balkon trvalka sklízení bylinek bylinky na balkoně majoránka zahradní