Pořádně hořký šálek kávy: Ochránci zvířat varují před dalším ohniskem nákazy

Nově zveřejněné záběry organizace PETA Asia ukazují hrůzné podmínky asijských farem, odkud pochází takzvaná cibetková káva. Cibetky jsou přitom považovány za přenašeče virového onemocnění SARS, jehož původce je blízce příbuzný s typem koronaviru, který stojí za nemocí COVID-19.

Nejdražší (a také nejkontroverznější) káva světa se znovu dostává do hledáčku ochránců zvířat. Cibetková káva či Kopi Luwak se totiž vyrábí z kávových zrn, která prošla trávicím ústrojím cibetek. V minulosti byla zrna sbírána z výkalů volně žijících jedinců. Kvůli vysoké poptávce po tomto druhu kávy jsou však dnes cibetky drženy ve stísněných klecích na farmách a často jsou krmeny jen kávovými zrny, které jejich trávicím ústrojím projdou neporušená, a cibetky tak trpí hlady.

Záběry, které nyní zveřejnila PETA, zobrazují utrpení zvířat na takových farmách na Bali či v Indonésii, ale dokumentují i mokré trhy, kde jsou samotné cibetky prodávány, a to, jak snadno se zde mohou šířit smrtící choroby na další zvířata, a to včetně lidí. Cibetky totiž mohou patřit mezi přenašeče smrtícího viru, který způsobuje respirační onemocnění známé pod zkratkou SARS. PETA proto vybízí prodejce kávy, aby v časech, kdy celý svět ze všech sil bojuje s podobným virem, přehodnotili svůj postoj k cibetkové kávě.

I když je Kopi Luwak často prodávána s certifikátem sběru z volné přírody, pravdou je, že v objemu, ve kterém se prodává, je nemožné, aby pocházela z výkalů volně žijících jedinců. Potvrzuje to i jeden z výrobců, který organizaci potvrdil, že je káva záměrně nesprávně označována či jsou výkaly volně žijících zvířat přimíchávány do výkalů jedinců držených na farmách. Toto tvrzení podtrhuje i skutečnost, že neexistuje žádný kontrolní mechanismus této „certifikace“.

„Svět se již potýká se smrtícím onemocněním pocházejícím ze zvířat a zavírat cibetky do klecí a probírat se jejich výkaly, abychom ze zrn mohli vyrábět kávu, je to poslední, co bychom teď měli dělat,“ prohlašuje ředitelka PETA Ingrid Newkirk. „Pokud budou milovníci kávy dál podporovat tento krutý a nebezpečný průmysl, riskují, že se ve chvíli, kdy udeří další pandemie, ocitnou na špatné straně dějin.“

Tagy: