Nezávislá a soběstačná domácnost? Klíčem jsou úsporné technologie, radí odborník

Pořizovací ceny fotovoltaiky jsou na minimu. V kombinaci s čerpadlem ušetříte, radí odborník

Fotovoltaické elektrárny, tepelná čerpadla nebo plynové kondenzační kotle. Před pár lety vymoženosti pro vyvolené, dnes technologie vyhledávané mnohými českými majiteli nemovitostí. Důvod? Zvyšují energetickou soběstačnost a nezávislost a v neposlední řadě dokážou ušetřit nemalé peníze. Přesto řada lidí nad jejich pořízením může váhat. Důvodem jsou obvykle pořizovací ceny, které sahají do stovek tisíců. Ovšem odborníci mají jasno — investice do úsporných technologií se jednoznačně vyplatí.

Koho například najdete na veletrhu?

Mezi vystavovateli se na největším odborném veletrhu v ČR Aquatherm Praha představí například E.ON Energie a.s., který je evropskou jedničkou v počtu nainstalovaných solárních elektráren. Veškeré vaše otázky vám zástupci společnosti zodpoví v hale 4, ve stánku 421. Více informací o dalších partnerech najdete ZDE.

Koho zajímají moderní technologie, které dokáží zajistit vytápění domu, vlastní výrobu elektřiny či například dobíjení elektromobilu, s největší pravděpodobností míří v těchto dnech do pražských Letňan, kam ho láká největší Mezinárodní veletrh technických zařízení budov, Aquatherm. Trvá až do 8. března a příznivci tepelných čerpadel, fotovoltaiky či plynových kondenzačních kotlů a elektromobility tam získají odpovědi na vše, co by je se zmíněnými moderními pomocníky mohlo zajímat. Přehled mohou získat například u společnosti E.ON, která dlouhodobě patří mezi nejvyhledávanější evropské dodavatele zmíněných technologií.

Klíčem je energetický management

Na co je potřeba se před jejich pořízením zaměřit, aby majitel nemovitosti získal, co skutečně potřebuje a tedy i maximální možný výkon dané úsporné technologie?

„V první řadě je potřeba se podívat na celkovou energetickou náročnost budovy. Pobavit se o tom, kolik členů domácnosti máte, jakou máte energetickou ztrátu, jak ohříváte vodu a zhodnotit celkový energetický management v rámci domácnosti. Abychom vám dokázali doporučit vhodný zdroj vytápění nebo například fotovoltaickou elektrárnu, potřebujeme jednoduše vědět, jak funguje vaše domácnost,“ vysvětluje Ondřej Hájek, vedoucí energetických řešení společnosti E.ON.

Úsporné technologie jsou budoucnost

Ušetřit mohou dokonce i ti, v jejichž domácnosti na elektřinu funguje vše, nejen elektrospotřebiče, ale také vytápění, ohřev vody či vaření atd. „Co se týče vytápění elektřinou, nejvhodnějším zdrojem je tepelné čerpadlo, které našim zákazníkům nabízíme. Když ho porovnáme například s elektrokotlem, u něhož se udává tzv. topný faktor, ten znamená poměr mezi příkonem a výkonem daného spotřebiče. U elektrokotle je to jedna ku jedné, na jednu dodanou kilowatthodinu jednu vyrobíte. U tepelného čerpadla je topný faktor něco kolem čtyř, to znamená, že účinnost zdroje je až 400 % oproti standardnímu elektrokotli,“ vysvětluje v pořadu Nový Den Ondřej Hájek.

Uvažujete o pořízení úsporných technologií?

Zatímco o tepelných čerpadlech a fotovoltaických elektrárnách si většina z nás nastudovala maximum, plynové kondenzační kotle ještě v českých nemovitostech nezdomácněly. I ony ovšem dokážou být výkonným pomocníkem, pochopitelně tedy v plynofikovaných budovách.

„Vždy je důležité zhodnotit, jestli je pro zákazníka vhodnější plynový kondenzační kotel, nebo tepelné čerpadlo. Dost často se u firem setkáváme s názory, že zákazníkům nutí tepelná čerpadla, ale není to vždycky nejvýhodnější. Zákazník, který má doma plyn, může využít plynového kondenzačního kotle. Výhoda oproti starším atmosférickým kotlům je v účinnosti, která dosahuje klidně až 110 %. Můžete se ptát, jak jí dosáhnout. Je to právě díky tomu, že tento kotel využívá kondenzování tepla ze spalin a tím pádem dokáže využít více než pouze spalování toho tepla,“ objasňuje princip fungování plynových kondenzačních kotlů vedoucí energetických řešení společnosti E.ON.

K nejvyhledávanějším pojmům v internetových vyhledávačích posledních dvou let jednoznačně patří už zmíněná fotovoltaika a fotovoltaické elektrárny určené pro soukromé využití. Ty přitom majitelům nabízí hned několik přínosů. „V první řadě je to finanční úspora, kdy fotovoltaická elektrárna dokáže uspořit až 75 % nákladů vynaložených na elektrickou energii,“ říká Ondřej Hájek.

Návratnost investic do úsporných technologií

Právě úspora je spolu s energetickou nezávislostí a soběstačností důvodem, proč si lidé úsporné technologie pořizují. Je ovšem potřeba na samém začátku počítat s vysokou investicí. Nicméně tu dokáže vynahradit návratnost vynaložených peněz. Není ovšem u všech technologií stejná. „Vždy musíme hovořit o tom, proti jakému zdroji porovnáváme nový tepelný zdroj a s jakými cenami komodit při dnešních cenách srovnáváme. Například při výměně tepelného čerpadla za elektrokotel, což je obecně považováno za nejméně výhodný zdroj vytápění, můžeme mluvit až o třech letech. U výměny za kotel na tuhá paliva, někde kolem pěti až šesti let. Co se týče návratnosti fotovoltaiky, nedal bych na líbivé komentáře některých dodavatelů, kteří slibují až příliš rychlou návratnost, ta se při dnešních cenách pohybuje mezi šesti a devíti lety,“ říká upřímně vedoucí energetických řešení společnosti E.ON.

Tagy: