Posilvestrovská kocovina: Řídit v Česku smíte i pod vlivem. Má to ale háček

Bujaré veselí silvestrovské noci bývá obvykle spojeno také s větší konzumací alkoholických nápojů. Na Nový rok je ale potřeba objet návštěvy či zajet na slavnostní oběd. Se zbytkovým alkoholem v krvi to však není dobrý nápad. Pravidlo o nulové toleranci přesto neplatí stoprocentně.

Česká republika patří k zemím, které mají takzvanou nulovou toleranci k pití alkoholu před jízdou. V praxi to znamená, že když policie nebo lékař naměří jakoukoli hodnotu nad 0 promile alkoholu v krvi, porušili jste pravidla. Tedy pokud nesplníte zákonem určené výjimky.

Jedno pivo po obědě, na které se čeští řidiči tak rádi vymlouvají, nemusí za volantem znamenat fatální následky, ale může se pěkně prodražit. Pokud se totiž při dechové zkoušce vejdete pod 0,3 promile, jde o přestupek bez bodového postihu. Policie ho zaeviduje a předá ke správnímu řízení. Na místě se takový prohřešek ze zákona nedá vyřešit.

Za mříže od jedné promile

V řízení před správním úřadem můžete vyfasovat pokutu 2 500 – ⁠25 000 korun a hrozí vám zákaz řízení na 6–⁠12 měsíců. U řidičů, kteří mají přirozenou hladinu alkoholu v krvi bez jeho požití (hranice 0,24 promile), se však o přestupek nejedná.

Hranice jedné promile je doslova hranicí mezi svobodou a vězením. Považuje se totiž za trestný čin, protože jde podle litery zákona o stav vylučující způsobilost k řízení. Takové případy tedy automaticky posuzuje soud. V extrému může rozhodnout o odnětí svobody až na tři roky – tedy pokud jste pod vlivem nezavinili žádnou nehodu, to je pak úplně jiná káva. Zakázat může řízení na 1–⁠10 let a udělit pokutu 25 000 – ⁠50 000 korun. Opět se přiděluje sedm bodů.

V krajní nouzi i pod vlivem

Trestní zákoník ale pamatuje na životní situace, kdy můžete pod vlivem alkoholu řídit beztrestně. Definuje ho takto: „Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.“ Lidsky řečeno, znamená to případy, kdy hrozí vážná újma na zdraví nebo ohrožení života a situaci nelze vyřešit jinak. Například když jste s těžce zraněným člověkem na odlehlém místě, kam by sanitka dorazila pozdě nebo kde není signál mobilních sítí. Pak můžete při záchraně života beztrestně sednout za volant i po požití alkoholu a odvézt zraněného do nemocnice.

Rozhodně se nevyplácí jen tak použít výmluvu na krajní nouzi, abyste odvrátili trest za alkohol za volantem. Její prokazování se řídí velmi přísnými pravidly a na místě se takové tvrzení rozhodně nevyřeší. Nelze tedy zveličovat případy, kdy o ohrožení života nejde.

V konečném důsledku se totiž o tom, zda šlo o krajní nouzi, rozhoduje ve správním řízení nebo před soudem. V tom případě se bude zkoumat, jestli existovaly i jiné možnosti, jak problém vyřešit a zda problém vůbec nastal.

Tagy: