Poslanec ANO chce kvóty na potraviny. Posun o tisíce let zpět, reagují ekonomové

MIlan Feranec

Poslanec vládního hnutí ANO Milan Feranec prohlásil, že Česko by se mělo vrátit k debatě o povinných kvótách na české potraviny. Návrh, který prosazovala hlavně SPD, neprošel letos v dubnu. Nesouhlasí s ním ani ekonomický expert koalice Trikolóra–Svobodní–Soukromníci (TSS) Miroslav Ševčík. Názor Ferance se nezdál ani ekonomce Heleně Horské, ta označila kvóty za krok o několik tisíciletí zpět.

Kvóty, které by supermarketům diktovaly, kolik českých potravin musí prodávat, v Česku zatím neplatí. Novela zákona z dílny SPD měla regulovat nabídku obchodních řetězců tak, aby 55 procent vybraných položek od roku 2022 pocházelo z českých chovů a od českých producentů nebo výrobců. Novelu ale z úpravy zákona v dubnu vyhodil Senát a poslanci novou verzi schválili.

„Vrátil bych se k myšlence kvót a zastoupení českých produktů,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec ANO Milan Feranec. Kandidát TSS Miroslav Ševčík mu ale okamžitě oponoval. „Může to zvýšit ceny. Bohužel nejsme kvůli Evropské unii tak soběstační, zemědělské dotace pokřivily trh, jsou nespravedlivé. Producenti ze západních států měli lepší podmínky než my,“ podotkl Ševčík.

Zástupce TSS opakoval, že je potřeba zrušit všechny dotace na určité zemědělské komodity. „Dotace ničí i trh v Africe, protože se tam dováží dotované produkty z Evropské unie,“ dodal. Feranec se jen ujistil, že Ševčík mluví o zrušení dotací napříč celou EU, nejen v ČR. „Kdyby se zrušily dotace v celé Unii, čeští zemědělci by byli konkurenceschopnější. Jinak by to byl konec,“ konstatoval.

Výroky politických hostů následně komentovali ekonomové. Helena Horská i Lukáš Kovanda se shodli, že kvóty jsou nesmysl. „Jsou posunem dozadu o několik tisíciletí. Podporovat české potraviny vyžaduje určité náklady. Pro nás by to byla ztráta výběru a zvýšení cen,“ upozornila Horská.

Vlaječky na potravinách u nás zatím tolik netáhnou

Kovanda podotkl, že rozhodně není špatné, když tuzemští obyvatelé upřednostňují české vlaječky na potravinách. „Češi to ale nedělají,“ dodal. Fenoménem zejména lidí z příhraničních oblastí je jezdit na nákupy do okolních států, v poslední době nejvíce do Polska či Německa.

„Stále hledíme na cenu, v tom jsou Češi v evropském i světovém pohledu specifičtí. Až druhotně řeší kvalitu nebo odkud zboží je. Vlaječka, která by zabrala ve Francii nebo Německu, u nás zatím tolik netáhne. Nemůžeme zazlívat lidem z ekonomicky slabších regionů, že jezdí do zahraničí. V Praze a Brně jsme v sociální bublině. V ekonomicky zasažených oblastech by mi za řeči o tom, jaké vybrané maso si mám koupit, rozbili pusu,“ vysvětlil Kovanda.

Horská doplnila, že kvóty by rozhodně nefungovaly, je spíše pro pořádnou kontrolu. „Pokud tu máme zákon o dvojí kvalitě, máme na to dohlížet. Ptám se, dělá to někdo? Česko je země, která blokuje změnu dotací a jejich přesun na malé zemědělce. Bavme se i o regulaci výrobců,“ řekla ekonomka.

Tagy:
jídlo byznys dotace Helena Horská Evropská unie dvojí kvalita potravin ANO 2011 kvóty Česko volby 2021 Svoboda a přímá demokracie Milan Feranec Miroslav Ševčík Jak volí vaše peněženka kvóta