Poslat děti do škol v přírodě? Myslel jsem, že je to vtip, říká šéf ředitelů

ilustrační foto

Šéf Asociace ředitelů škol Michal Černý považoval plán odborů na poslání dětí do škol v přírodě za vtip. Zařízení podle něj ani nemají dostatečnou kapacitu, mnoho učitelů je navíc v karanténě, a tak by se neměl o děti kdo starat. O těchto a dalších problémech v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Černý mluvil.

Skutečně odjede více než půl milionů dětí z prvního stupně základních škol preventivně na školy v přírodě namísto slibovaného návratu do lavic? „Já jsem myslel, když jsem to slyšel poprvé, že je to vtip, abych řekl pravdu. Protože mi to přišlo úplně neuvěřitelné v situaci, kdy 13. října se některé školy musely vracet z nedokončených pobytů kvůli tomu, že školy v přírodě byly zrušené, a teď by to bylo přesně naopak,“ řekl hned v úvodu Černý.

Podle šéfa Asociace ředitelů škol by rozhodnutí z epidemického hlediska nějaký přínos mít mohlo, ale například by podle něj nemohla stačit kapacita objektů. „Za rok vyjede na školy v přírodě zhruba 250 tisíc dětí. A teď by najednou v jednom termínu mělo vyjet více než půl milionu,“ sdělil.

Reálná by podle něj mohla být situace, kdy by vyrazily do přírody jen některé ročníky, například prvňáci. „Otázka je, na jak dlouho by měli vyjet, aby to mělo smysl. Prvňáci vám déle než týden na škole v přírodě prostě nevydrží, protože se jim bude stýskat. To je další věc. My o tom vůbec nic nevíme. Nevíme, jak dlouho by tam ty děti měly být a jak to ministerstvo zamýšlí,“ dodal.

Více problémů než přínosů

Nápad navíc přišel ve chvíli, kdy se ujišťuje, že se děti vrátí do lavic. Černý to bere jako opačný signál. Názory rodičů nemá zmapovány, nicméně většina ředitelů a učitelů podle něj vidí problémy, které by výjezd přinesl.

Ani příprava učitelů na školy v přírodě není vůbec jednoduchá, natož zajištění jejich dostatečného počtu. „Spousta pedagogů teď momentálně je kvůli covidu v karanténě nebo nakaženo a opět by za ně musel někdo vyjet. Já upřímně vidím daleko více problémů než přínosů,“ řekl Černý.

Ministerstvo školství chce po ministerstvu zdravotnictví, aby podmínky pro případné výjezdy specifikovalo. Podle Černého by v nastavení nemělo chybět například to, jakých žáků by se to týkalo, které regiony by do toho byly zapojeny a jak dlouhý by pobyt dětí na škole v přírodě byl. Mělo by i zaznít, jakým způsobem by byl pobyt financován.

Tagy: