Poslechněte si celý sváteční projev prezidenta Miloše Zemana: Povzbudil národ v krizi?

Miloš Zeman

Projev prezidenta Miloše Zemana k národu u příležitosti 28. října

U příležitosti státního svátku 28. října a 102. výročí vzniku Československé republiky pronesl prezident Miloš Zeman slavnostní projev. Co vzkázal národu? Zopakoval svůj apel na dodržování protiepidemických opatření? Dozvěděli jsme se, jak můžeme být epidemií těžce zkoušené republice prospěšní? Celý projev pronesený na CNN Prima NEWS najdete zde ve videu.

Prezident Miloš Zeman promluvil z televizní obrazovky k národu znovu po necelých dvou týdnech. Ve svém projevu ze 16. října Čechy, Moravany a Slezany vyzval k dodržování protiepidemických opatření, nošení roušek a kritizoval ty, kteří přímo či nepřímo probíhající epidemii koronaviru zlehčují. Rýpl si například do prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera či kardiologa Jana Prika.

Poděkoval tehdy ale zdravotníkům za to, že stojí v první linii tváří v tvář nákaze a vyjádřil jim úctu a obdiv. „Setkáváme se v těžké chvíli. Roste počet nakažených koronavirem, roste počet hospitalizovaných, roste počet těžce nemocných a co horšího, roste počet mrtvých. Kdysi, když počet mrtvých byl na velmi nízké úrovni, jsme se mohli utěšovat tím, že COVID-19 se dá vyléčit, ale úmrtí se samozřejmě vyléčit nedá a je to nesmírná ztráta pro naši společnost, pro rodiny těch, kdo zemřeli, pro všechny z nás,“ řekl před skoro dvěma týdny prezident.

Zeman tehdy podpořil Romana Prymulu (za ANO), který jen několik dní předtím vystřídal Adama Vojtěcha (za ANO) ve funkci ministra zdravotnictví. Prymulu označil za vítěze nad první vlnou koronavirové epidemie a vyjádřil přesvědčení, že bude úspěšný i v boji s vlnou druhou. „Plně podporuji opatření vlády, i když si myslím, že někdy mohla být lépe komunikována,“ konstatoval prezident.

Tagy: