Postrach desítek tisíců Čechů: Za mrtvici si často můžeme sami. Týká se i dětí

Mozková mrtvice v Česku každoročně postihne zhruba třicet tisíc lidí. Nemalá část na ni umírá, dalším zůstávají trvalé zdravotní následky, jiní mají štěstí a plně se zotaví. Smutnou pravdou ovšem je, že nezřídka kdy si za jedno z nejzávažnějších onemocnění můžeme sami. O zdraví mozku i celého těla neumíme pečovat. Přitom mozkové mrtvici se dá ve více než 80 procentech předejít.

O tom, že mozek je jednou z nejdůležitějších a pro život nezbytných součástí lidského těla, víme všichni. Ne každý se k němu podle toho ovšem chová.

Zlozvyky vedoucí na JIP iktových center

Je zapotřebí říct, že centrální mozkovou příhodu nám v součtu mohou přivodit i zdánlivě neškodné nešvary, které jsou ovšem u většiny z nás na denním pořádku. Patří mezi ně nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin, přejídání se nebo sedavé zaměstnání (tři hodiny sezení a více) a stres. A to nemluvíme o alkoholu, kouření a jiných návykových látkách.

Dalším zlozvykem, k němuž má řada z nás sklon, je podceňování lékařské péče, případně nedodržování stanovené léčby. „Pokud trpíme některým z rizikových faktorů centrální mozkové příhody nebo infarktu myokardu, jako jsou vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoký cholesterol, pak je důležité nepodceňovat léčbu těchto onemocnění, dodržovat režimová opatření, pravidelně sledovat svůj krevní tlak a hladinu krevního cukru (platí pro diabetiky), pravidelně užívat předepsané léky a pravidelně docházet na kontroly ke svým lékařům,“ radí neurolog Ondřej Volný a pokračuje: „Je prokázáno, že správná léčba (tzv. kompenzace krevního tlaku s cílovým TK pod 130/80 mmHg) významně snižuje riziko CMP, krvácení do mozku a onemocnění srdce.“

Mozková mrtvice se nevyhýbá ani dětem

Lékaři se při své praxi setkávají také s případy, kdy CMP postihne malé dítě. A dokonce mladší jednoho roku.

„CMP se nevyhýbají ani dětem, ačkoliv se u nich jedná ve srovnání s jinými onemocněními o vzácnější diagnózu. Bohužel příznaky CMP u dospělých –⁠ skles koutku, oslabení končetin na jedné straně a porucha řeči a porozumění –⁠ u dětí nemusí být tak jasně vyjádřeny. Proto se často stává, že na možnou CMP nemyslí ani rodiče, ani lékaři v nemocnicích. Představte si dítě, které ještě nemluví ve větách – u takových se porucha řeči opravdu hodnotí velmi těžce,“ upozorňuje Ondřej Volný.

Jak dále dodává, jediným příznakem, který napoví, že se jedná právě o mrtvici, se tak u dětí může stát letargie nebo znatelná změna v chování. Že je něco v nepořádku, poznají obvykle nejbližší dítěte, kteří zařídí, aby se včas dostalo do nemocnice. „Tam už na to, že by se mohlo jednat o CMP musíme myslet my lékaři,“ dodává neurolog, který sdílí své doporučení, jak co nejlépe prospět zdraví svých dětí:

„Pro naše děti je nejdůležitější výchova a vedení ke zdravému životnímu stylu, lásce k pohybu. Dále zdravá strava a co nejvíce společných aktivit s rodiči, prarodiči, kteří rádi cestují, poznávají nové věci, mají rádi výzvy a nekouří. Prostě jsou pro své děti, resp. vnoučata, vzorem, a to i v rámci tzv. zdravotní gramotnosti, která je velmi důležitá, ale v ČR bohužel zatím relativně podceňovaná, ve školách opomíjená a v médiích málo diskutovaná.“

Jak se může projevovat centrální mozková příhoda u dvouletého dítěte, můžete vidět v jednom z instagramových příspěvků lékaře ZZP hl. m. Prahy, Marka Dvořáka.

Aby mozek zůstal fit

Kdo chce být zdravý a přitom jít příkladem svým dětem, nezbyde mu nic jiného než stará dobrá životospráva. Začít může správným jídelníčkem. „Nešetřit olivovým olejem, avokádem, omega-3 a 6 mastnými kyselinami, které jsou hojně obsaženy například v rybím tuku,“ radí docent Volný s tím, že další nezbytností je pohyb, alespoň 10 tisíc kroků denně a kde to jde vyběhnout schody místo použití výtahu. Velmi důležitý je i spánkový režim –⁠ dospělý by měl spát alespoň sedm hodin denně –⁠ a také psychické a duševní zdraví. „Meditovat, věnovat se mindfulness, číst, trénovat paměť, chodit do kostela, hrát si s dětmi a vnoučaty, zkrátka pořád mozek něčím zaměstnávat. Najít si nový koníček, naučit se nový jazyk, nebát se nových věcí a zážitků.“

Nezbytnou součástí prevence centrální mozkové příhody jsou také pravidelné preventivní kontroly.

Dodržujete zdravou životosprávu?

Jakou roli hrají geny a věk?

Dodržováním všech výše popsaných opatření se lze centrální mozkové příhodě vyhnout i v případě, že ji máme takzvaně „v rodině“. Geny samy o sobě nejsou rozhodující, což platí i v opačném směru. Nelze se spoléhat na „zděděné vlohy ke zdraví“, zatímco kouříme, pijeme alkohol atd. „Je nutné si uvědomit, že jedním z rizikových faktorů CMP je věk a stárnutí, proto je důležité na zdraví myslet již v mladém dospělém věku a tím snižovat riziko onemocnění srdce a mozku ve vyšším věku,“ říká jednoznačně neurolog Ondřej Volný.

Tagy: