Oblíbené ovoce, jako například třešně, meruňky nebo švestky, může být i nebezpečné. Jde totiž o peckovice ukrývající jedovaté jádro. Pokud lidé zkonzumují vnitřek pecky, mohou u nich nastat vážné zdravotní komplikace. Upozornil na to web poison.org, který zároveň popsal případ čtrnáctiletého chlapce, jenž se otrávil třešňovými peckami.
Nebezpečná chemická látka v peckách se nazývá amygdalin. Otrávit se můžete, když pecky před požitím rozdrtíte nebo rozžvýkáte. Tím se totiž amygdalin uvolní a poté se v těle přemění na kyanid, tedy prudký jed. „I malé množství kyanidu může rychle vést ke ztrátě vědomí, křečím, náhlé ztrátě průtoku krve životně důležitými orgány a smrti,“ upozornil web poison.org.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Albert stahuje z prodeje oblíbenou pochutinu. Zákazníky žádá, aby výrobek nekonzumovali
Nebezpečnou látku obsahují například třešně, meruňky, švestky, broskve, jablka, mango a nektarinky. „Množství amygdalinu v peckách se značně liší, a to jak mezi různými druhy peckovin (například třešně versus švestky), tak dokonce i v rámci jednoho druhu ovoce (například třešně z různých regionů),“ píše se na poison.org.
Specialista v oblasti informací o otravách Serkalem Mekonnen a emeritní profesor farmacie William G. Troutman na zmíněném webu popsali případy, kdy došlo k otravě po konzumaci třešňových pecek. Zmínili i čtrnáctiletého chlapce, který si připravil smoothie asi z 10 celých třešní včetně pecek, jež rozemlel v mixéru.
„Několik hodin po vypití nápoje ho bolela hlava, byl bledý, zpocený, třásl se a bylo mu nevolno,“ píše web poison.org. Chlapec skončil na pohotovosti, potíže úplně vymizely až 19 hodin po požití. Žádné další následky se ale neobjevily.
Před peckami varuje i web Národní zdravotnický informační portál (NZIP). „Uvnitř meruňkové pecky se nachází semeno, které obsahuje amygdalin – látku, z níž se může uvolňovat kyanid. Proto by se meruňková semena za žádných okolností neměla jíst,“ píše NZIP. Stejnou informaci uvádí i u dalších peckovic.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Knedlíky ze sobí krve ovládly žebříček nejhorších jídel světa. Umístily se i dvě české klasiky