Za polovinu úmrtí si Češi mohou sami, život jim zkracuje pět faktorů. Co lze hned změnit?

Zhruba deset let života Češi dobrovolně zahazují. Důvodem je podle statistik Evropské komise uvedených v materiálu s názvem Zdravotní stav země podceňování primární prevence a pět rizikových faktorů, které občané tuzemska ignorují. Polovině úmrtí by tak šlo zabránit. Nezisková organizace Loono u příležitosti desátých narozenin připomněla praktické desatero zdravého životního stylu, díky němuž mohou Češi situaci změnit – a ovlivnit tak, že svůj život prožijí ve zdraví.

Podle posledních dat v materiálu Zdravotní stav země, který byl vydán v září minulého roku a mapuje situaci ve státě k roku 2022, se Češi v průměru dožívali 79 let. Pravděpodobnost dožití u žen byla 82 let, u mužů 76 let. Za rozdíl může celá řada faktorů, tím hlavním je však to, že muži více holdují rizikovému chování než ženy.

ČTĚTE TAKÉ: Čechy trápí neplodnost, i děti „ze zkumavky“ ale mají své limity. Jak léčbu ovlivní AI?

Od roku 2000 se délka doby dožití prodloužila o čtyři roky, výkyv byl zaznamenán v době pandemie. Zajímavý je i podíl občanů podle věku. Těch starších 65 let je v Česku již 20 procent z celé populace.

Případů rakoviny přibude

„Pokud trend půjde nahoru a porodnost se dramaticky nezvýší, což zřejmě nezvýší, tak v roce 2050 budeme mít v Česku jednu třetinu lidí starších 65 let. To by mohla být dobrá zpráva, kdybychom se konce života dožívali ve zdraví,“ sdělila na akci u příležitosti desátých narozenin neziskové organizace Loono absolventka Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy Zuzana Hajšmanová.

Faktem totiž zůstává, že se lidé ve zdraví příliš nedožívají. Zhruba deset let ze svých životů Češi ztrácí kvůli tomu, že zanedbávají prevenci. „Mezi nejčastější onemocnění, která jsou uvedena jako příčina smrti, je rakovina, nemoci oběhové soustavy – srdce a cévy, a covid. Když bychom ho nepočítali, tak zhruba tři čtvrtiny lidí zemřou na onemocnění srdce a cév, rakovinu, demenci či cukrovku. To vše jsou onemocnění, která se dají ovlivnit prevencí,“ připomněla Hajšmanová.

Zhruba dvacet procent všech úmrtí bylo zapříčiněno rakovinou. Podle prohlášení České onkologické společnosti na tiskové konferenci z května letošního roku by se však rakovina mohla do roku 2030 stát nejčastější příčinou úmrtí a přeskočit v žebříčku onemocnění srdce a cév.

Pro představu: každý rok se v Česku nově diagnostikuje 60 tisíc případů rakoviny. U mužů je na prvním místě rakovina prostaty, u žen rakovina prsu. Shodně se na druhém místě umístila rakovina tlustého střeva a konečníku, následovaná karcinomem plic.

Nejen rakovině, ale i dalším uvedeným nemocem, by se dalo předejít účinnou primární (proces, kdy se snažíme vyhýbat rizikovým faktorům, aby nedošlo ke vzniku daného onemocnění, pozn. red.) a sekundární prevencí (například screeningové programy) – a to dokonce v polovině případů. Evropská komise v dokumentu uvádí pět rizikových faktorů, kvůli nimž se lidé obírají o zdraví a delší život. Jedná se o:

  1. rizikové stravovací návyky (23 procent*)
  2. kouření (20 procent*)
  3. znečištěné ovzduší (6 procent*)
  4. alkohol (6 procent*)
  5. nízká fyzická aktivita (3 procenta*)

*Celkový počet úmrtí způsobených těmito rizikovými faktory je nižší než součet počtů úmrtí za jednotlivé faktory, protože stejné úmrtí lze přičíst více než jednomu rizikovému faktoru.

S výjimkou třetího bodu – kdy znečištěné ovzduší tvoří v Česku šest procent ze všech rizik – byly všechny přiblíženy a vztaženy na tuzemsko.

Změna stravovacích návyků

Zhruba čtvrtina občanů v Česku trpí obezitou. Stejně tak v průběhu let roste nadváha a obezita u dospívajících: v roce 2022 jimi trpělo 20 procent patnáctiletých. Častější je problém u chlapců (zhruba čtvrtina), u dívek se s problémy ve váze potýká 14 procent z nich.

ČTĚTE TAKÉ: Více než třetina Čechů bude za pár let obézních, varují experti. Roste i počet dětí s nadváhou

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by měli lidé konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny denně. Pod jednou porcí si lidé mohou představit například polovinu okurky, obecně se jedná o zhruba 100 gramů ovoce nebo zeleniny, či laicky řečeno, porce do dlaně.

Ze statistik však vyplývá, že doporučení WHO splňuje jen 7,5 procenta občanů, z toho častěji ženy. Třetina dospívajících konzumuje pouhou jednu porci zeleniny nebo ovoce denně.

Nízká fyzická aktivita

K obezitě s nadváhou přispívá také nízká fyzická aktivita. Dle doporučení WHO by lidé měli trávit minimálně 2,5 hodiny týdně mírnou až střední aktivitou. Ačkoliv se to nezdá jako příliš vysoké číslo, dokáže jej splnit pouze čtvrtina dospělých Čechů.

Pohyb není ideální prevencí jen před obezitou a nadváhou, ale také před dalšími nemocemi, ať už se jedná o rakovinu, demenci nebo kardiovaskulární choroby.

Kouření

Od doby, kdy byla v Česku přijata protikuřácká legislativa v roce 2017, která zakázala kouření na veřejných místech, se podíl kuřáků v Česku lehce snížil. Přesto v tuzemsku kouří zhruba 17 procent dospělých, větší zastoupení je mezi muži.

Alarmující je však zjištění Státního zdravotního ústavu, kdy k roku 2020 bylo pasivnímu kouření na pracovišti vystaveno 20 procent lidí. Problém tabákové výroky představují i u mladistvých. V roce 2022 uvedlo 14 procent patnáctiletých, že kouřili během posledního měsíce.

Alkohol

V české kultuře je užívání alkoholických nápojů značně zakořeněné. Mnohdy se o tuzemsku mluví jako o zemi piva. Není proto příliš překvapivé, že v Evropské unii se Česko v roce 2020 svou spotřebou 11,6 litru čistého alkoholu na každého občana – včetně dětí – umístilo na druhé příčce. Odhadem může alkohol za šest procent úmrtí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Alkoholičky byly dlouho opomíjené, uvedla adiktoložka. Co ženy k pití nejčastěji vede?

Nadměrně alkohol konzumuje zhruba 30 procent mužů a žen, část lidí pije nárazově. „Optimální spotřeba alkoholu – pokud se nemůže hovořit o abstinenci – je 20 až 40 gramů denně na osobu podle pohlaví. Je však nutné dva až tři dny v týdnu vůbec alkohol nepít,“ uvedla Hajšmanová.

Špička ve screeningu

Při pohledu do českého zdravotnictví se do prevence investuje o čtvrtinu méně financí, než je evropský průměr. Jak ale podotkla Hajšmanová, prevencí se dá mnohem lépe – zhruba dvakrát více – ovlivňovat úmrtí, než samotnou léčbou.

Významný podíl na včasném záchytu onemocnění mají screeningové programy. Těch je v Česku aktuálně pět: screening rakoviny prsu, děložního hrdla, tlustého střeva a konečníku, plic a prostaty. Poslední dva jsou poměrně nové. Screening karcinomu plic je od roku 2022 určen pro kuřáky, program pro včasný záchyt rakoviny prostaty byl spuštěn letos. Právě v oblasti využívání screeningu si Češi vedou mnohem lépe než jiné země EU.

Opomenuta by neměla být podle Loona ani psychika. „Každý sedmý Čech trpí nějakou formou duševního onemocnění, je to tedy 1,5 milionu lidí. Nejčastějšími duševními onemocněními jsou po čtyřech procentech deprese, úzkostné poruchy a poruchy způsobené užíváním alkoholu a drog,“ dodala Hajšmanová.

Začněte vyznávat zdravé desatero

U příležitosti desátých narozenin Loono přibližuje význam prevence a toho, co pro své zdraví mohou lidé dělat v průběhu dne. Potřebné nejsou hned nutné radikální změny, ale občas stačí maličkosti, na které se jinak lidé mnohdy nezaměří. Představilo tak jednoduché desatero zdravého životního stylu.

Nezapomínejte na spánek

Lidé by měli spát dostatečně dlouho. Ideální je čas mezi 7,5 a 9 hodinami. Důležitá je také pravidelnost a dodržování ideální spánkové hygieny. Tedy chodit spát a vstávat ve stejný čas – a to každý den, tedy i o víkendu. Před spaním se vyhněte modrému světlu (například z elektronických zařízení), kofeinu, alkoholu a kouření: kvalitu spánku narušují. Myslet by lidé měli i na prostředí, v němž usínají: místnost by měla být chladnější, ideálně v naprosté tmě.

A jak je to se šlofíky? Ideálně by se jim dospělí měli v dlouhodobém měřítku vyhýbat, neboť narušují určitý rytmus těla a mohou kompenzovat problémy s kvalitou spánku. Pokud si ale chcete například po jídlu odpočinout, neměli byste přesahovat poučku „dát si dvacet“. Tedy spát více než 20 minut. Jestli vám takto krátký šlofík nevyhovuje, spěte 90 minut, tedy po dobu celého spánkového cyklu.

Projděte se ke zdraví

Během dne by se lidé měli ideálně hýbat – a každý pohyb se počítá. Jak vyplynulo z dat Evropské unie, ale i ze studií a informací jednotlivých center v Česku, lidé stále více trpí obezitou a nadváhou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tablety a mobily si vybírají na zraku dětí svou daň. Experti popsali varovné signály i prevenci

I pohyb má svou určitou „minimální dávku“, která tvoří buď 150 minut intenzivní (spinningová hodina) nebo 75 minut středně intenzivní aktivity (rychlejší procházka) týdně. Pohyb by vždy měl být kvalitní a začít by se mělo pozvolna – tedy začít například cvičit nebo posilovat s nízkou váhou, zátěží a postupně navyšovat.

Myslete na základy zdravého talíře

Jak už bylo výše uvedeno, denně by si lidé měli dávat pět porcí ovoce a zeleniny. Obecně by tak polovinu jídelníčku za den měla tvořit právě tato dvojice. Čtvrtinu talíře by měly tvořit obiloviny a druhou čtvrtinu bílkoviny. Podstatný je také pitný režim, který se skládá zejména z vody, a vitamíny s minerály.

Zjistěte, co vlastně jíte

Pokud se lidé naučí číst etikety na potravinách, budou mít větší přehled o tom, co do sebe v průběhu dne vpravují. Nejčastěji jsou informace na etiketách rozděleny do tří sloupečků – o jakou živinu se jedná, množství na 100 gramů výrobku a doporučená denní dávka. Procenta následně ukazují, kolik živin z doporučené denní dávky produkt obsahuje.

Být abstinent je v pořádku

Existuje zdravá denní dávka alkoholu? Nikoliv. I malé dávky z dlouhodobého hlediska zdraví škodí. Pod pojmem nízkorizikové pití – které však v dlouhodobém měřítku také škodí – se pak nachází výše zmiňovaných 20 až 40 gramů čistého lihu na den, jedná se tak o jedno pivo nebo skleničku vína. Nutné je však dva až tři dny v týdnu zcela abstinovat.

Zdravé kouření neexistuje

Aktivní kouření, pasivní kouření a zbytkový kouř. Tři roviny, které dokáže přinést jediná cigareta. Pasivní kouření, tedy to, co vychází do okolí z cigarety, je mnohem škodlivější než to, co kuřák vdechuje. Zbytkový kouř jsou částice, které se usazují na oblečení, vlasech a dalších věcech v okolí kuřáka. Nejvíce nebezpečné jsou pro děti.

Elektronické cigarety, zahřívaný tabák, vodní dýmky, žvýkací tabák, nikotinové sáčky a další alternativy vždy obsahují nikotin, tudíž jsou také škodlivé. Jak Loono zdůrazňuje: zdravou alternativou ke kouření je nekouřit.

Zaměřte se na své nitro

Opomenuté nesmí být ani duševní zdraví. V dnešní rychlé době by se lidé neměli zapomínat zastavit nebo zpomalit. Důležitý je také odpočívat.

ČTĚTE TAKÉ: Za „tichým zabijákem“ může stát tetování i jediný experiment s drogou. Léčbu komplikují mýty

Nebojte se obrátit na odborníky

Mimo pravidelných návštěv praktického lékaře, zubaře, dermatologa či gynekologa by lidé neměli podceňovat ani pomoc dalších expertů. Fyzioterapeut může lidem pomoci odbourat zlozvyky ze sedavé práce, odborníci na spánek mohou zase pomoci s nalezením vhodného režimu k tomu, aby si lidé skutečně odpočali. Není hanbou v případě potřeby vyhledat nutričního terapeuta, psychologa nebo psychoterapeuta a mnoho dalších.

Vytvořte si nové zvyky

Informací o tom, jak by se lidé měli ideálně chovat, je celá řada. Vždy je ale nutné, aby snaha o změnu přišla od nás samotných. Základ pak tvoří malé krůčky a realistické cíle. Důležité je také vědět, proč byste něco nově měli dělat. Ideálně si svůj cíl můžete někam napsat. Vhodné je pak nový návyk zahrnout do své aktuální rutiny. Například ve chvíli, kdy se vám ohřívá voda na čaj, se protáhnout.

Využívejte možnosti technologické doby

Mít na paměti vše, co byste ve vztahu ke svému zdraví měli zvládnout a neopomenout, je občas náročné. Díky technologiím je však možné stáhnout si aplikace, které vás na řadu věcí upozorní za vás. Příkladem je Preventivka od neziskové organizace Loono. Je zcela zdarma a pomůže vám připomenout nejen návštěvu lékaře, ale i prevenci z pohodlí domova. Například vyšetření prsou.

Tagy: