Pozoruj a sčítej ptáky na krmítku. Ornitologové nabízí školám materiály k výuce

Česká společnost ornitologická (ČSO) připravila pro žáky 3.–5. tříd základních škol program, ve kterém se naučí rozeznávat druhy ptáků, které se objevují na krmítku, ale také to, jak má správně takové krmítko vypadat a co do něj rozhodně nepatří.

„Z čeho může krmítko být? Ze dřeva i z plastu. Plastová krmítka se lépe čistí než dřevěná. A co třeba kovové? To není vhodný materiál. V zimě často namrzá a klouže,“ stojí na začátku výukového programu, který je na stránkách ČSO volně ke stažení. V čem vlastně spočívá? Děti si samy vyrobí jednoduché krmítko a mají za úkol pozorovat, kteří ptáci z okolí školy o něj projeví zájem. Seznámí se s jednotlivými druhy a dozví se, čím je vhodné drobné opeřence v zimě přikrmovat. Na konec si vyzkouší roli výzkumníka při pozorování ptáků v rámci třetího ročníku Ptačí hodinky.

„Velkou výhodou je, zvláště v dnešní době, že veškeré podklady k výukovému programu jsou na webu Ptačí hodinky volně ke stažení a mohou být využity i v rámci on-line výuky. Doufáme, že samotné sčítání již budou moci děti zažít se spolužáky ve svých třídách, pokud to ale situace nedovolí, není problém sčítat ptáky na krmítku z pohodlí domova třeba s rodiči,“ říká autorka textů Dita Hořáková z ČSO.

Celorepublikové sčítání ptáků pod názvem Ptačí hodinka se uskuteční 8.–⁠10. ledna 2021 a zapojit se může každý, kdo má na okně, zahradě či poblíž domu krmítko. Stačí v daném termínu pozorovat po dobu jedné hodiny návštěvníky krmítka a vše si zapisovat. Údaje pomohou ornitologům zjistit, kolik ptáků se u nás v zimě vyskytuje a kterým druhům se daří více či méně. Sčítání se bude konat již potřetí a rozhodně ne jen v Česku. Ptáky sčítají také v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku, Rakousku nebo Německu.

Tagy: