Nesuď knihu podle obalu: Netopýři nemusí být jen létající myši, ale i užiteční mazlíčci

Netopýr

Prima Mazlíček: Netopýři

S Evou Cepákovou, zooložkou a pracovnicí České společnosti pro ochranu netopýrů, jsme si povídali nejen o tom, proč jsou pro nás netopýři užiteční, ale i o tom, jak jim my lidé můžeme pomoci a proč bychom se jich neměli bát. Možná zjistíte, že jsou to roztomilí živočichové, kteří stojí za vaši pozornost.

Eva se do netopýrů zamilovala už při studiu zoologie, ale sama zdůrazňuje, že si je vědoma toho, že ne každému se netopýři zdají hezcí a že z nich mnoho lidí má strach. Podle jejích slov, které ale musíme potvrdit, jelikož jsme si netopýry při natáčení i hladili, jsou to živočichové roztomilí, kteří jsou pro nás užiteční, neškodní. A hlavně bychom se jich neměli bát.

Netopýr u vás doma

Pokud vám netopýr vlétne oknem do bytu, snažte se zachovat klid, zbytečně ho nedrážděte, protože on se vás bojí víc než vy jeho. Otevřete okna, zhasněte světla a odejděte. Netopýr nejspíš vyletí sám. Pokud je nějak zraněný, můžete ho vzít opatrně do hadru nebo rukavic a uložit do krabice, kam mu dejte trošku vody. Nejlepší je zavolat nejbližší záchrannou stanici, kontakt naleznete na stránkách Zvíře v nouzi. Nebo poproste o radu právě Českou společnost pro ochranu netopýrů (ČESON).

Představte si, že nás tento malý živočich za noc zbaví i 2 500 komárů. I proto je netopýři trus vyhledávaným hnojivem, jeho potrava se totiž skládá pouze z hmyzu.

Jak netopýrům neničit úkryty

Netopýři jsou často vyháněni ze svých úkrytů, protože se v dnešní době rekonstruují staré budovy a půdy, kde si našli své domovy. Jedná se o velmi konzervativní zvířata, která pokud mohou, úkryty nemění. Proto je velmi dobré jim pomoci, dají se pořídit netopýří budky, které můžete začlenit do izolace, anebo netopýří závěsné budky, ať už na fasádu domu, na strom na zahradu, či do parku. „Řada druhů netopýrů využívá během svého života nejrůznější úkryty v lidských stavbách. Při zateplování a rekonstrukcích budov však zbytečně často dochází k ničení těchto úkrytů, někdy i k přímé likvidaci netopýrů. A to i přesto, že postupy a řešení, jak provést stavební zásahy šetrně, jsou již známé, poměrně jednoduché a finančně nenáročné,“ vysvětlují pracovníci ČESON.

Plánujete opravu střechy či jiné úpravy půdních prostor obývaných netopýry? Ideální je se opět obrátit na ČESON, rádi vám poradí a pokud se rozhodnete s netopýry bydlet, získáte nejen živý odpuzovač komárů, ale i plaketku od ČESON –⁠ Náš soused je netopýr.

Nalákat netopýra do nové budky není sice nic snadného, ale možnosti tu jsou. „Netopýři jsou extrémně věrní svým úkrytům a jen neradi je mění. Pach guána je pomůže nalákat do nových budek, neboť netopýři se řídí nepsaným pravidlem, že kde už jednou nějaký netopýr byl, tam je to asi dobré“ říká Petr Dobrý, který se netopýrům věnuje.

Lidé se mohou dozvědět o akcích pro veřejnost, které ČESON během roku pořádá stačí sledovat facebookové stránky Náš soused netopýr.

Správné slovo je letoun

U nás žije hned několik druhů netopýrů a tady se zarazíme, protože by se jim správně mělo říkat letouni. Řád se totiž nazývá letouni. Mezi ně patří: vrápenci a pak samotní netopýři. Nejčastěji asi narazíme na netopýra rezavého, kterého vidíte na obrázku v dlani, nebo mnohem menšího netopýra hvízdavého. V Česku bylo letounů zaznamenáno 27 druhů.

Netopýři a děti

Nejlepší je s osvětou začít u dětí, proto také ČESON pořádá mnoho zábavných přednášek přímo ve školách, ale zabavit se můžete i vy se svou ratolestí doma, zde je pár tipů.

Na výlet za netopýry:

Navštivte interaktivní netopýří mapu a vyberte si některou z 50 lokalit, kde se přímo na místě dozvíte podrobnosti o životě letounů – prostřednictvím výkladu průvodců, pracovních listů pro děti, informační tabule či osvětových akcí. Na některých lokalitách jsou také umístěny kešky zařazené do série S Drákulou v netopýřím světě. Na třech lokalitách můžete sledovat dění v úkrytu letní kolonie netopýrů nebo vrápenců. Bez rušení zvířat, prostřednictvím přímého přenosu z kamer instalovaných v jejich v úkrytu.

A zajímavost na závěr? Netopýr v úkrytu může i ležet, není nutností, aby visel hlavou dolů.

Tagy: