Praní Kimových peněz s českou stopou. Miliony z KLDR prošly tuzemskými účty

Kim Čong-un, vůdce KLDR

KLDR odpálila dvě balistické rakety, letos už pošesté

Ze Severní Koreje, přes Česko a další země, do Singapuru. I takovou cestou podle FBI proudily transakce spojené s praním špinavých peněz. Mladá fronta DNES zjistila, že tímto způsobem přes tuzemsko putovalo nejméně šest milionů korun.

Praní severokorejských peněz s českou stopou. K takovému zjištění došla redakce MF Dnes, která má přístup k materiálům vyšetřovatelů. Ti se zabývají právě transakcemi, které z KLDR putovaly přes Českou republiku.

Vše odstartovalo začátkem roku, kdy americký soud ve Washingtonu rozhodl, že 1,8 milionu dolarů (zhruba 43 milionů korun), které zabavila FBI, propadne státu. Finance pocházely z firem, na které byly uvaleny sankce kvůli obchodování s KLDR. Z Česka pak mělo na konta společnosti registrované v Singapuru odejít v přepočtu šest milionů korun.

Vyšetřovatelé v materiálech neuvádějí, jak se peníze do tuzemska dostaly. Jsou však toho názoru, že se jedná o prostředky, které zůstaly na kontě společnosti, kterou Severní Korea taktéž používala k praní špinavých peněz. Navíc jsou Severokorejci v Česku stále aktivní. Zejména jim však jde o pašování nelegálního zboží.

Promyšlené schéma

Případ, kdy KLDR využívala nejen tuzemsko k praní špinavých peněz, není ojedinělý. Před třemi lety její hackeři zaútočili na maltskou Bank of Valletta a ukradli v přepočtu zhruba 320 milionů korun. Jednalo se o jeden z největších hackerských útoků na bankovní ústav v Evropě.

Jak však vyšetřovatelé z USA uvádějí, případ s převody částek skrze třetí země jsou pouze malou skládačkou z promyšleného schématu praní špinavých peněz ze Severní Koreje. Sami Američané odhalili, že jejich finančním systémem prošlo v této souvislosti v přepočtu minimálně 60 milionů korun.

Tagy:
FBI Severní Korea praní Singapur Kim Čong-un finance peníze účet Česko vyšetřovatel Washington, D.C. Mladá fronta DNES Bank of Valletta