CNN: Kim začne být posedlý nukleárními zbraněmi. Experti se bojí útoku na Jižní Koreu

Severní Korea významně rozšíří svůj jaderný program a nukleárních hlavic se už nikdy nebude chtít vzdát. Myslí si to experti oslovení americkou CNN, podle kterých není vyloučené, že KLDR začne v dlouhodobém horizontu znovu pomýšlet na invazi do Jižní Koreje. Pchjongjang totiž podle expertů současná válka na Ukrajině nebývalé posiluje.

Západ před válkou na Ukrajině usiloval o to, aby Severní Korea tlumila svůj jaderný program, případně se výhledově jaderných hlavic úplně vzdala. Něco takového už ale v současnosti není možné. Vláda KLDR se totiž domnívá, že pokud by si Ukrajina jaderné zbraně nechala, nikdo by ji pravděpodobně nenapadl. A právě to je pro Severní Koreu argument pro nukleární expanzi. Informovala o tom americká CNN.

Ukrajina po rozpadu Sovětského svazu vlastnila podstatnou část jaderného arzenálu SSSR, v roce 1994 se ale Kyjev všech hlavic vzdal. A to výměnou za bezpečnostní záruku ze strany USA, Velké Británie a Ruska. Ukrajina tak spoléhala na ochrannou ruku země, která ji ale o necelé tři dekády později napadla.

V současném konfliktu na Ukrajině hrají jaderné zbraně významnou roli, Moskva je neustále používá jako zastrašující prostředek. A právě toho si všímá i Severní Korea, partner Kremlu, která za poslední měsíce zvýšila počet raketových testů. „Kim Čong-un teď začne být ještě více posedlý jadernými zbraněmi a raketami,“ obává se šéf předního jihokorejského think-tanku Sejong Institute.

Jak KLDR z války profituje?

Severní Korea je dlouhodobý spojenec Ruska a změnu kurzu nepřinesla ani ruská invaze na Ukrajinu. KLDR ostatně na Valném shromáždění OSN hlasovala proti odsouzení útoku na Ukrajinu.

Podle CNN se nyní pro KLDR otevírá příležitost ekonomické expanze. Jako partner Ruska skupuje levné energie a stává se pro Moskvu mnohem důležitější exportní zemí. Do budoucna bude chtít Severní Korea podle expertů dovážet z Ruska širší objem zboží zahrnující například jídlo nebo hnojiva.

Útok na jih?

Odborníci si všímají, že současná geopolitická krize vrací na stůl zdánlivě dávno eliminované riziko. A sice to, že Severní Korea znovu podnikne invazi do Jižní Koreje podobně jako v padesátých letech minulého století. Tehdy invaze ze severu rozpoutala tříletou krvavou válku.

Podle expertů teď KLDR vůči svému jižnímu a ekonomicky mnohem vyspělejšímu sousedovi vyostřuje rétoriku. Kim Jo-čong, sestra severokorejského vůdce, minulý měsíc oznámila, že pokud bude Jižní Korea vojensky konfrontovat KLDR, stihne ji „bídný osud, který se jen málo liší od totální destrukce a zkázy“.

Odborníci se znepokojením soudí, že riziko severokorejské invaze je v současnosti stále prakticky nulové. Přesto je podle nich pozoruhodné, že se toto téma znovu otevírá.

„Severokorejci pravděpodobně znovu sní o něčem, co kdysi brali velmi vážně, ale na co v posledních letech téměř zapomněli. Sní o dobytí jihu,“ sdělil pro CNN profesor Andrej Lankov z jihokorejské Kookmin University. „Možná, jenom možná nebude chtít americký prezident v roce 2045 nebo 2055 obětovat San Francisco, aby zachránil Soul. Severokorejci mohou využít mezikontinentální balistické rakety či jaderné ponorky, aby vydírali Američany a drželi je dál od konfliktu,“ dodal Lankov.

Tagy: