Česko se připravuje na vojenský konflikt. Lipavský představil novou bezpečnostní strategii

V poslední době rostou obavy z otevřeného konfliktu států NATO s Ruskem, do kterého by se přímo mohla zapojit i Česká republika. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) proto poslancům v úterý představil chystanou novou bezpečnostní strategii. Před hrozbou války nedávno varoval také náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Lipavský zmínil, že změna strategie bude něco stát a nebude to málo. „Bezpečnost Česka není zadarmo, je potřeba do ní investovat. I proto připravujeme novou Bezpečnostní strategii, jak jsme se zavázali v programovém prohlášení vlády. Hlavní pilíře dokumentu právě představujeme na semináři v Poslanecké sněmovně,“ napsal ministr na Twitteru.

Největší obavy panují z nevyzpytatelného chování Ruska a případného vpádu na území některého z členských států NATO. „Hlavním cílem naší obrany je být připraven čelit dlouhodobé válce s technologicky vyspělým nepřítelem. Je proto potřeba budovat armádu, která bude schopna dlouhodobě působit v rámci aliančních struktur,“ uvedl před poslanci Jan Jireš, ředitel sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany. „Podmínkou toho všeho je dostatečné finanční pokrytí, proto jsme se zavázali vydávat 2 % HDP na obranu,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Paralyzované letiště i silniční doprava? I to je možné, říká Středula ke generální stávce

Předchozí klíčový dokument vznikl v roce 2015, kdy panovala ve světě naprosto odlišná situace. „Nová Bezpečnostní strategie pomůže porozumět hrozbám v současné turbulentní době, jejich provázanosti a vlivu na naši bezpečnost. Jsme svědky války proti Ukrajině, mocenského vzestupu Číny nebo sílícího vlivu dezinformací,“ doplnil Lipavský.

Podobně to vidí také poslankyně ODS Eva Decroix. „Nová vládní bezpečnostní strategie se proto nesmí stát jen dalším dokumentem, který se dá do šuplíku, ale měla by sloužit jako praktický návod, jak rozumět proměnám v rovnováze moci,“ napsala na Twitter.

Podle serveru Seznam Zprávy má nová bezpečnostní strategie obsahovat také předpoklad, že se země ocitne ve válce, a dokument by měl konkrétně poukazovat na Rusko a Čínu. Zveřejněn však bude až poté, co jej schválí vláda, k čemuž by mohlo dojít během června.

Před válkou varoval Řehka

Na hrozbu války NATO s Ruskem v nedávné době upozornil také náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. „Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, což je pro nás ten nejhorší scénář, není nemožná, je možná,“ řekl minulý týden v Poslanecké sněmovně.

Řehka na bezpečnostní konferenci na půdě dolní komory parlamentu řekl, že Rusko je na trajektorii konfliktu se státy NATO. „Pokud by válka vypukla, od první chvíle jsme aktivním účastníkem,“ pronesl šéf armády.

Vedle toho Řehka nepříliš optimisticky řekl, že stát se v horizontu například pěti let nestihne připravit na válku, málo by bylo i deset let. Řešení má podle něj v rukou vláda s ohledem na to, kolik do armády nasype peněz.

Tagy:
válka armáda NATO strategie Česká pirátská strana Jan Lipavský Karel Řehka Rusko Poslanecká sněmovna ČR Generální štáb Armády České republiky