Paralyzované letiště i silniční doprava? I to je možné, říká Středula ke generální stávce

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Karty v tuto chvíli neodkryjeme, ochromenou dopravu ale nevylučujeme. Všechno je možné, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na konto chystaných odborářských akcí i hypotetické generální stávce. S opozičními stranami ani mimoparlamentními politickými subjekty, jako je PRO Jiřího Rajchla, podle svých slov o žádné spolupráci nehovořil. „Jsme velmi opatrní, abychom se nepřikláněli na žádnou obzvláště extremistickou část politického spektra,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Na květnové tiskové konferenci jste ještě nechtěl odhalovat karty, co se týče chystaných protestních akcí odborů nebo generální stávky. Ale přesto – co mají vůbec lidé očekávat? Zavřené továrny? Zablokovanou dopravu?
Všechno je možné.

Takže i paralyzovaná letiště?
Všechno je možné. Z taktických důvodů nikdy dopředu nic nevyloučím – tedy ani stávku, ani demonstraci nebo jakoukoliv jinou formu protestu, která možná může někomu znepříjemnit život v nějaké oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda chystá masivní škrty platů. Katastrofa, zuří Středula. Ministerstvo se kritice brání

Bude to stačit? Zatím se zdá, že demonstrace s vládnoucími strukturami moc nehýbou. Ani ty mimořádně početné z posledních několika let.
Můj kolega – odborový předák z Bavorska – říká svým lidem, že odbory nejsou opraváři špatných politických rozhodnutí. To, co se děje, je monolog, který hraničí s nebezpečností. Politik si musí uvědomit, že když se některé věci nezmění, projeví se to v jeho volebních preferencích. Možná pak budou koukat, jak dopadnou – volič si bude pamatovat, jak se choval a chová. V momentě, kdy nebude vláda jednal s lidmi a hledat sociální smír, budou voliči hledat někoho jiného, kdo jim takovou možnost slíbí. A v Čechách je forma tichého protestu daleko silnější než kdekoliv jinde.

Po generální stávce dlouho volal i šéf SPD Tomio Okamura. Nabídl vám spolupráci?
Se mnou se o tom nikdy nebavil. Ani když jsem nesl do Poslanecké sněmovny petici. Generální stávku jsme spolu neprobírali.

A nezvažujete spolupráci s opozičními hnutími, když sama pořádají protestní akce nebo se jich účastní?
Máme svůj směr. Nejsme politickým subjektem, tudíž netoužíme po moci v této zemi. Pouze chceme eliminovat tvrdé dopady na zaměstnance, a to se vší vehemencí. Pokud dochází k nějaký spontánní podpoře ze strany opozice, je to jejich zodpovědnost. A nemusí jít jen o opoziční politiky, ale také koaliční. Máme členy ze všech politických subjektů, včetně vládních. Byl jsem přizván i na chystaný sjezd ČSSD, kde budu mluvit o svých tématech, ačkoliv nejsem členem strany. Jak se sociální demokraté k těmto tématům postaví, je na nich.

Společně s odboráři – a s vámi – pár měsíců nazpět protestoval i expremiér Andrej Babiš (ANO) či předsedkyně komunistů Kateřina Konečná.
Byli přizváni i koaliční politici, ale nepřišli. Každopádně to bylo historicky poprvé, co se zmínění představitelé sešli na jednom pódiu. Pro někoho to může být otazník, ale rozhodně je to vykřičník, že k něčemu takovému vůbec došlo. Za normálních okolností tyto subjekty nejsou v aktivní komunikaci. Je to důkaz, že se něco děje.

Vlastní sérii protestů či dokonce „blokád vládních budov“ chystá i Jindřich Rajchl a lidé okolo strany PRO. Mezi jeho lidmi jsem zaslechl nejeden apel, že byste spolu měli jednat o spolupráci. Jednali?
Nikdy jsem se s ním nepotkal a nikdy jsme spolu nemluvili. Co se týče politické strany s názvem PRO, respektujeme právo na svobodné shromažďování. Co zazní na jeho akcích, je také jeho zodpovědnost.

Nebojíte se, že zneužije vaší stávkové iniciativy? Nebo že vám sebere vítr z plachet?
My s nikým nesoutěžíme. Nemáme k tomu důvod, v žádném závodě nejsme. V otázce dopadů na zaměstnance máme podporovatele napříč politickým spektrem, i sympatizanty vládní pětikoalice. Za nás si stále držíme nadstranickost. Pokud se někdo chce přidat k našemu protestu, proč ne, volba je na nich. Ale žádnou koalici, ať už předvolební nebo povolební – s nikým vytvářet nebudeme.

Na druhou stranu si asi budete vybírat, s kým budete spolupracovat, ne?
To určitě. Jsou věci, které rozhodně budeme dělat sami. Jsme velmi opatrní, abychom se nepřikláněli na žádnou obzvláště extremistickou část politického spektra. Čímž neříkám, kdo je nebo není extremistický, ale jsme na to velice opatrní. Pokud by někdo podporoval něco, co je v příkrém rozporu se zákonem, nebo fašistické či jiné typy extremistických hnutí, je to důvod pro vyloučení z odborů. Ale jak jsem říkal, držíme se nadstranickosti, já se ani neptám členů, koho volí nebo nevolí.

Posledně jste dal vládě dvoutýdenní ultimátum. Máme nějaké nové konkrétní datum, kdy chcete rozseknout další postup odborů?
Už teď reagujeme na věci spíše průběžně, takže vyloženě pevné datum nemáme a když bude třeba, dokážeme se hned domluvit. Ale 19. června máme jednání rady ČMKOS, kdy zasedneme, zhodnotíme současný stav a zvolíme další kroky.

A udála se v průběhu zmiňovaných dvou týdnů nějaká větší snaha o kompromis?
Pokud myslíte nějakou debatu s vládou nad konsolidačním balíčkem, tak ne. Jednali jsme ke konkrétním věcem, primárně třeba s ministerstvem práce a sociálních věcí ohledně minimální mzdy či „těžkých profesích“,. Ta proběhla 22. května.

Jinými slovy máte pocit, že kabinet nevyslyšel vaše apely.
Ani ty ze strany zaměstnavatelů. Vláda se tváří, že celý balíček je v podstatě diktátem, nikoliv snahou o hledání nějaké shody. Pan premiér Petr Fiala (ODS) sice řekl, že bude na tripartitě dost času na projednání změn, ale už tehdy bylo rozhodnuto, že připomínkové řízení bude jenom pětidenní. Proto je tam stále celá řada otazníků a novinek, o kterých doposud nikdo nemluvil. Přitom se má měnit přes 50 zákonů.

Tagy: