Je to sotva pár týdnů, co pražský The Monkey Bar představil nové tapas menu, které hosty bere na kulinářskou výpravu po čtyřech světadílech, na nichž žijí opice. Šéfkuchař Jakub Vyškovský tak následoval úspěšný koncept, kterého se již potřetí v řadě drží barový tým. Nejnovější „opičí“ koktejlová sestava, jež staví na odiv zajímavé ingredience daných kontinentů, bude mít oficiální premiéru 14. června na Světový den ginu.
S nápadem postavit koktejlovou nabídku na ingrediencích, jež pocházejí z končin, kde žijí opice, přišel před dvěma lety bar manager Benedikt Houda. Jeho realizace následně slavila velký úspěch u hostů a rezonovala i v rámci mezinárodní barové komunity. Není proto divu, že se tohoto formátu barový tým nadále drží a snaží se ho dál rozvíjet a vylepšovat. Navíc k baru, který disponuje celoroční zahrádkou, jež je malou městskou džunglí a příjemnou zelenou oázou přímo v srdci metropole, na půl cesty mezi Václavským náměstím a hlavním pražským nádražím, se tohle téma více než hodí.
ČTĚTE DÁLE: Nejlepší bary světa na jednom místě. Mirror Hospitality Expo nabídlo sexy koktejly i české stálice
Koncept „opičího“ menu je vcelku jednoduchý – v hledáčku barmanů se ocitly Asie, Evropa, Amerika a Afrika, což jsou zároveň názvy částí, do nichž se koktejlová nabídka dělí. Každou reprezentují čtyři drinky pojmenované podle ingrediencí, které z daného světadílu pocházejí a v receptuře nápojů sehrávají klíčovou roli. Jeden drink každého oddílu je vždy namíchaný na prémiovém ginu Monkey 47, jenž je partnerskou značkou podniku, a jeden další reaguje na rostoucí zájem o nealkoholické koktejly (mocktaily), které obsahují alternativy k tradičním destilátům, likérům, aperitivům či vínům.
Doposud platilo pravidlo, co drink, to jedna hlavní ingredience, jejíž název koktejl nese. Nově se do popředí dostávají vždy dvě suroviny, například Mango & Pandan, Raspberry & Thyme, Guava & Palo Santo nebo třeba Geranium & Penja Pepper. Současně platí, že jednotlivé oddíly mají podobné chuťové vyznění – Asii propojují různé druhy citrusů, v koktejlech Evropy mají své místo bylinky, Amerika nabízí plné chutě a zajímavé kontrasty a Africe dominují spíše sladší tóny. Všechny drinky v menu pak charakterizují nápadité ozdoby a neotřelý servis promyšlený tak, aby potěšil nejen chuťové pohárky, ale také oko – od citrusové multi bubble z Flavour Blasteru na koktejlu Sakura & Sudachi přes žlutým kakaovým máslem potažené a zeleným lístkem ozdobené sklenky na nealko drink Yuzu & Fig Leaf, jenž tak na první pohled vypadá opravdu jako yuzu, po jednoduchou, ale efektní ozdobu v podobě mrazem vysušené olivy podávané na dřevěné lžičce ke koktejlu Eldeflower & Olive.
S projektem Za barem si Pavlína Švarcová klade za cíl dostat barmanské řemeslo mezi širokou veřejnost a nechat ji nahlédnout do zákulisí těch nejpůsobivějších barů nejen v Praze, ale i po celém Česku. Je libo sexy svěží daiquiri, sofistikovaný boulevardier, anebo zkrátka nevíte a chcete se nechat inspirovat?
Originální jsou ostatně i samotné dominantní ingredience – a to hned od úvodního drinku nazvaného Galangal & Lotos. Vychází z galangalového bestselleru z předchozího menu, nově se však míchá z rumu s kouřovými tóny, který v něm nahradil peated whisky, a v cordialu, který je další jeho důležitou složkou, přibyl ke galangalu a yuzu ještě lotosový kořen, který koktejlu přidává určitou zemitost. Ozdobou zůstává koláček štěstí, v němž hosté najdou věštbu s barovou tematikou, přičemž každé páté fortune cookie je výherní a znamená drink zdarma. Naopak běžně může působit dvojice ingrediencí koktejlu Sour Cherry & Mint, výsledný drink ale rozhodně běžný není. Hosté v tenkostěnné nízké sklence dostanou šumivým vínem dolitou kombinaci bylinného likéru Italicus a cordialu z bergamotu, máty a vanilky, jež je díky řase spirulina zbarvena domodra. Na velkém ledovém kvádru sedí červená kulička připravená tzv. sferifikací. Na pohled připomíná višeň – když se propíchne malou jehlicí, kterou hosté k drinku dostanou, vyteče do koktejlu višňový cordial a dotvoří jeho chuť.
V koktejlové nabídce Monkey Baru nikdy nechybí twist na populární Negroni, a to ideálně s dřevitými tóny. Tentokrát dostal podobu koktejlu Oak & Cocoa, což je kakaovými boby a dubovým dřevem ozvláštněná kombinace ginu Monkey 47, Campari, vermutu a likéru Muyu Chinotto Nerro, k jehož ingrediencím patří dubový mech. Hosté nepřijdou ani o oblíbenou variaci na Bellini, jež úplně poprvé dostala podobu 0,0 % ABV koktejlu – Dragon Fruit & Vanilla kombinuje nealkoholické šumivé víno se zmrzlinou, v níž se pitahaya snoubí s vanilkou a mučenkou. Kávovým drinkem je protentokrát twist na Espresso Martini pojmenovaný Coffee & Honey Bush, který hosté dostanou v keramickém hrníčku. K jeho ingrediencím patří vodka, rooibos, kávovy a banánový likér plus miso sirup, který nápoji přidává jemnou slanost a pátou chuť umami.
Lehkou obměnou prošla i vizuální stránka menu, které nyní obsahuje ilustrace hlavních ingrediencí, opičího gentlemana – nedílnou součást vizuální identity The Monkey Baru – a zve k objevování čtyř kontinentů i jedinečných příběhů jednotlivých surovin. Každý drink je doplněn jednoduchou dvouslovnou charakteristikou, piktogramem sklenice, údajem o procentuálním obsahu alkoholu a také odkazem na klasický koktejl, z něhož vychází. Hosté si tak mohou lépe představit, co od nápoje očekávat, a vybrat si podle své aktuální nálady či preferencí.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Závěr Prague Cocktail Weeku nabídl unikátní koktejly i barmanské špičky. Akce expanduje do Brna