Jedny toalety pro všechny? Západní trend, zní z pražské radnice. Opozice je proti

Z trochu jiných důvodů, než je jen úspora prostoru, mají oboupohlavní toalety v Praze na Smíchově.

Genderové neutrální toalety

Společné toalety pro muže a ženy prosazují někteří zastupitelé na pražském magistrátu. Změna stavebních předpisů, kterými by se architekti řídili, podle nich kopíruje trend západních zemí, kde jsou podle nich jednotné toalety normou. Opozici ale návrh vadí, a to hned z několika důvodů.

Podle návrhu náměstka primátora hlavního města Prahy Petra Hlaváčka (STAN) by občerstvovací a stravovací provozovny už nemusely mít záchody pro muže a pro ženy zvlášť. Stačila by jedna společná toaleta. „Vychází to ze zkušeností ze Španělska, Británie nebo Spojených států,“ vysvětluje náměstek.

I když by oddělené toalety nadále zůstaly povolené, pražská opozice návrhem nadšená není. „Neumím si ani představit, že třeba moje děti jdou na záchod, kde muži stojí u mušlí. A ani si to nechci představovat,“ říká starosta Prahy 9 a zastupitel Tomáš Portlík z ODS.

„Já bych to nazval toaletovou koaliční shodou. Lídr Čižinský chce, aby podnikatelé povinně pouštěli lidi zdarma na záchod, a kolega Hlaváček, aby nebyl pozadu, přichází s tímto nápadem. Myslím si, že to krásně ilustruje priority této vlády v Praze,“ podotýká zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Nápis WC nebo popisek „genderově neutrální“?

Společné toalety v menších provozovnách už existují, jen by podle aktuálního znění nemohly být zkolaudovány. Kritici proto hledají i jiný důvod, konkrétně genderovou vyváženost pro ty, kterým čistě mužské nebo ženské záchody nevyhovují.

„Vůbec se nebojím žádné genderové diskuze, ale v tomhle jde o to, aby menší provozovny měly přiměřené hygienické zázemí,“ vysvětluje Hlaváček. Panenka s panáčkem by podle nového návrhu zmizeli ze dveří. Místo nich by se objevil jen nápis WC, popisek „genderově neutrální“ nebo panáček i s panenkou.

„Sníží se komfort hostů, ale pomůže to restauratérům, kteří budou mít možná více plochy na prodej. Možná také více židlí, ale až čas ukáže, jestli to je dobrý nápad,“ doplňuje představitel asociace restauratérů Apron Luboš Kastner.

A co si o návrhu myslí samotní občané? „Já jsem stará škola. Normálně chlapi a ženský zvlášť, ne?“ řekl jeden z respondentů v anketě CNN Prima NEWS. Podobně reagovala většina dotázaných, jako argument uváděli nejčastěji ztrátu soukromí.

Z trochu jiných důvodů, než je jen úspora prostoru, mají oboupohlavní toalety v jednom z podniků v Praze na Smíchově. Pánové mohou bez obav na dámskou a dámy zase klidně zaskočí na pány. „Chodí k nám hodně lidí, kteří jsou jinak orientovaní. Myslím, že je pro ně příjemné, když si můžou vybrat, kde je to pro ně pohodlný,“ popisuje Michaela, vrchní v restauračním zařízení.

Tagy: