Češi nosí jednu roušku i týden v kuse. Jak o ústenky pečovat a kolika lidem vadí?

Péče o roušky

Likvidace roušek

Roušky jsou součástí naší každodenní výbavy už několik měsíců, ne každý ale ví, jak se o ně starat. Podle aktuálního průzkumu agentury IPSOS je přitom nosí skoro 98 procent české populace. Avšak 15 procent lidí ji mění jen jednou za týden. Povinnost zakrytých dýchacích cest na veřejnosti pak vadí třetině Čechů.

Mnozí odborníci už několik měsíců poukazují na to, jak správně s rouškou zacházet. Po každém použití bychom si měli nasadit novou a při jejich výměně bychom se vůbec neměli dotýkat přední části. Podle průzkumu agentury IPSOS pro společnost Respilon si ale 40 procent lidí roušku mění jen jednou denně a 15 procent dokonce jen jednou za týden.

„Ukazuje se, že se u části veřejnosti projevuje únava z dlouhodobosti omezení, respektive naše švejkovství,“ uvedla výkonná ředitelka firmy Respilon, která vyrábí roušky a respirátory, Jana Zimová. Právě to podle ní vede k nesprávnému používání ochranných pomůcek dýchacích cest.

Třetině dotazovaných nošení roušky vadí

Právě opakované použití roušky přitom snižuje její účinnost. Některé naše zlozvyky při nošení ochrany dýchacích cest ale mohou být nebezpečné.

„Často je to právě z nevědomosti, kdy se lidé respirátorů nebo roušek dotýkají rukou v obličejové části, různě je při nošení upravují, nosí je během celého dne bez výměny nebo si je například sundají, aby si zakouřili, a následně tu samou ústenku nasadí znovu. Tím snižují účinnost anebo sami sebe přímo ohrožují,“ řekla Zimová.

Průzkum navíc ukázal, že více než třetině dotazovaných povinné nošení roušek na veřejných místech vadí. Špatně se jim v nich dýchá nebo mluví. Na nutnost sterilizace a praní látkových roušek si stěžovala pětina účastníků průzkumu. Přitom právě správná manipulace je pro jejich účinnost proti šíření nemoci zásadní.

Jak správně o roušku pečovat

Noste u sebe dva větší plastové sáčky, které lze snadno uzavřít. V jednom mějte čisté roušky, do druhého odkládejte ty použité. Ochranné prostředky, které jste už nějakou dobu měli na sobě, byste neměli dávat do kapsy nebo tašky.

Roušky můžete buď vyvařit v hrnci s vodou, nebo v pračce. Teplotu nastavte alespoň na 60 stupňů Celsia a použijte případně i dezinfekční prostředek na prádlo. Další možností je sterilizátor na dětské lahve. Rozhodně se nesnažte „dezinfikovat“ roušky v mikrovlnné troubě nebo mrazáku.

Z ústenky by neměly trčet žádné nitě a měly by mít zapravené švy. Časté praní by jim jinak mohlo ublížit. Po vyndání z pračky nebo hrnce roušky usušte a vyžehlete, případně vložte do sušičky a nastavte bavlněný program.

Důležité je na roušku sahat vždy čistýma rukama – ať už při procesu praní, nebo když jste třeba venku. Noste s sebou dezinfekci, stačí menší balení, které se vejde do kabelky nebo kapsy.

Tagy: