Přechod se může týkat i mužů. Čtvrtina čtyřicátníků řeší jeho příznaky, o jaké se jedná?

Ačkoliv se o mužském přechodu, tedy andropauze, příliš nemluví, zažívá řada čtyřicátníků psychické i fyzické změny. Právě ty mohou být spojeny s klesající hladinou testosteronu. Co přesně mužský ekvivalent k menopauze znamená? Jaké jsou jeho příznaky a jak se s ním co nejlépe vypořádat?

Andropauza, známá také jako mužský přechod, je stav spojený s poklesem hladiny testosteronu u mužů, který nastává přirozeně s věkem. Tento proces se někdy přirovnává k ženské menopauze, ale je obvykle méně dramatický a postupuje pomaleji – právě kvůli tomu nemusí být okamžitě rozpoznán. Snížení hladiny testosteronu může mít řadu fyzických, emocionálních a psychologických dopadů.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak na porodním sále. Maminka z Anglie prodělala dvě zástavy srdce, zachránila ji dcera

Andropauza obvykle nastává kolem 40. až 50. roku života. Podle lékařů má až 25 procent mužů nad 40 let zkušenosti s některými projevy mužského přechodu.

Mezi příznaky andropauzy patří:

  • úbytek svalové a kostní hmoty
  • nárůst tělesného tuku
  • zvýšená únava a nedostatek energie
  • podrážděnost a v některých případech i depresivní stavy
  • snížené libido a erektilní dysfunkce

„Muži mohou také zaznamenat problémy se spánkem a snížení kognitivních funkcí. Tyto změny mohou výrazně ovlivnit kvalitu života a celkovou pohodu,“ uvedla uroložka Simona Šoffová z Perfect Clinic.

Přechod se dá poznat z vyšetření

Jestli muž opravdu trpí andropauzou, může to zjistit i z lékařských vyšetření. „Diagnostika zahrnuje důkladné urologické vyšetření, včetně krevních testů k měření hladiny testosteronu a dalších hormonů. Na základě výsledků vyšetření lékař navrhne individuální léčebný plán,“ podotkla Šoffová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Srdcervoucí zpověď Willisovy manželky. Prozradila, jak diagnóza ovlivnila život celé rodiny

Jak doplnila, možnosti léčby následně zahrnují hormonální terapii, která může pomoci obnovit normální hladiny testosteronu a zmírnit příznaky.

Kromě hormonální terapie je důležitou součástí léčby také zdravý životní styl. Doporučuje se pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava, dostatek spánku a snižování stresu. Vhodné je používat i doplňky stravy, jako jsou zinek, hořčík a vitamíny skupiny B, C a D.

Pro mnoho mužů je toto téma velmi citlivé, často hraničící s pocitem studu. Podle uroložky je dobré se v tomto případě nebát říct si o psychologickou podporu. Terapie nebo poradenství mohou pomoci mužům vyrovnat se s emocionálními a psychologickými aspekty andropauzy.

Tagy: