Jaká byla letošní vyznamenání? Kalousek chválil Pavlův projev, Babiše mrzí opomenutí Kundery

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš

Předávání státních vyznamenání

Hezký, inspirativní a povzbudivý projev. Tak exministr financí Miroslav Kalousek zhodnotil řeč prezidenta Petra Pavla u příležitosti udělování státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu. Oceněni byli například papež Jan Pavel II., herci Ivan Trojan a Ondřej Vetchý, zpěvačka Marie Rottrová či hokejista Roman Červenka. Naopak spisovatele Milana Kunderu Pavel nevyznamenal, což mrzelo šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

„Hezký, inspirativní a povzbudivý projev,“ zhodnotil Kalousek Pavlův výkon prostřednictvím sociální sítě X. Podle někdejšího ministra financí je projev hlavy státu v den 28. října obtížným a speciálním žánrem, kterému vždy důstojně dostáli prezidenti Václav Havel i Václav Klaus.

PŘEHLEDNĚ: Jan Pavel II., Vetchý i legendární hokejista. Prezident vyznamenal 56 osobností

„Na tradici jejich projevů úspěšně navazuje prezident Petr Pavel. Je velmi úlevné, že osobní performance prezidenta Miloše Zemana se nestaly tradicí a mohou být co nejrychleji zapomenuty,“ dodal Kalousek.

Pavel ve své řeči mimo jiné uvedl, že by si čeští občané měli připomínat, jak je demokracie křehká. „Oslavme i skutečnost, že dnes máme naši zemi ve vlastních rukou. Pro vedení státu by se měly hledat osobnosti, jež se zabývají skutečnými problémy a mají vize, ne ty, které vedou prázdné souboje,“ doplnil prezident.

V roce 2024 propůjčil čtyřikrát Řád Bílého lva, což je nejvyšší státní vyznamenání. Mezi vyznamenanými jsou armádní generál Jan Sergěj Ingr, brigádní generál František Moravec, architektka Eva Jiřičná a choreograf Jiří Kylián.

Řádem Tomáše Garrigua Masaryka vyznamenal Pavel papeže Jana Pavla II., diplomata Karla Kovandu, politika Daniela Kroupu, novináře Pavla Pecháčka, mluvčí Charty 77 Annu Šabatovou či římskokatolického kněze Josefa Suchára.

Kryl či Havlová bez ocenění

Medaili za zásluhy obdrželi například herci Ivan Trojan a Ondřej Vetchý, zpěvačka Marie Rottrová, frontman kapely Olympic Petr Janda či hokejista Roman Červenka.

Sněmovna navrhla prezidentovi na vyznamenání celkem 151 lidí, Senát na Hrad zaslal 114 jmen. Poslanci navrhli mimo jiné herečku a někdejší první dámu Dagmar Havlovou Veškrnovou, pražského arcibiskupa Jana Graubnera, písničkáře Karla Kryla či spisovatele Milana Kunderu. Tyto osoby nicméně v pondělí oceněny nebyly.

„Mrzí mě, že opět nebyl vyznamenán Milan Kundera. Bezpochyby si to zaslouží, proto ho znovu navrhnu i příští rok,“ sdělil Babiš na síti X. Šéf ANO se se světoznámým spisovatelem setkal v roce 2018. Kundera zemřel loni v létě, bylo mu 94 let.

Senátoři navrhli kromě jiného šestici členů skupiny Ctirada a Josefa Mašínových na Medaili za hrdinství, i když Pavel dal již loni najevo, že by měl s jejich oceněním značný problém. Podle očekávání k vyznamenání bratrů Mašínů nedošlo ani letos.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hádka ve Sněmovně kvůli vyznamenáním: Poslanci se přeli o Zemana, Kunderu i bratry Mašíny

Tagy: