Děsivá srážka vlaků v Řecku: Zdrcený přednosta přiznal vinu. Do ulic vyšly tisíce lidí

Přednosta železniční stanice řeckého města Larisa, který čelí obvinění ze selhání, jež vedlo k úternímu tragickému vlakovému neštěstí ve středním Řecku, byl vzat do vazby, píše agentura AFP. V případě odsouzení muži podle ní hrozí deset let vězení až doživotí. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis požádal rodiny obětí o odpuštění.

Devětapadesátiletý muž, který čelí obvinění ze zabití z nedbalosti, přiznal v neděli před soudem odpovědnost za čelní srážku osobního a nákladního vlaku, při níž zahynulo 57 lidí a mnoho dalších bylo zraněno. V osobním vlaku jedoucím z Atén do Soluně cestovalo více než 350 osob, mnoho z nich studentů, kteří se vraceli z prodlouženého víkendu. Řecká média uvedla, že přednosta na svou pozici nastoupil po půlročním školení, které skončilo letos v lednu. Předtím byl úředníkem na ministerstvu školství, u železnice pracoval už před rokem 2011. Zadržen byl podle agentury Reuters již 1. března, tedy krátce po srážce.

K TÉMATU: Potoky krve, panika a 1 300 stupňů pekla. Přeživší popsali vlakové neštěstí v Řecku

Web eKathimerini píše, že muž, který nezabránil tomu, že na stejnou kolej vyjel nákladní vlak jedoucí na jih a osobní vlak mířící na sever, což vedlo k nejsmrtelnějšímu vlakovému neštěstí v Řecku, čelí obvinění z ohrožení bezpečnosti v dopravě a několikanásobného usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví. Právě v prvním bodě mu podle portálu hrozí až doživotní vězení.

Jeho právník novinářům sdělil, že vzetí jeho klienta do vazby bylo vzhledem k závažnosti případu očekávané. Dodal, že dotyčný je zdrcený a že soudci řekl pravdu. Ve čtvrtek uvedl, že jeho klient převzal odpovědnost „úměrnou jeho osobě“, ale ve hře byly i další faktory, aniž by je blíže specifikoval.

Premiér se za tragédii omluvil

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis požádal rodiny obětí o odpuštění. „Jako premiér dlužím všem, ale zejména příbuzným obětí, velkou omluvu. Jak za sebe, tak ve jménu všech, kdo v Řecku vládli přede mnou. Není totiž možné, aby v Řecku v roce 2023 jely proti sobě na stejné trati dva vlaky a nikdo si toho nevšiml,“ napsal Mitsotakis, podle kterého se nelze schovávat za lidskou chybu.

Řečtí odboráři, kteří v zemi vyvolali sérii stávek, poukazují na to, že problém je systémový a upozorňovali, že zabezpečení na železnici je nedostatečné, železniční síť zchátralá a že je obvyklý nedostatek personálu.

Tragédie v Řecku vyvolala vlnu pobouření a protesty. V neděli byly hlášeny střety mezi policií a demonstranty v Aténách, kde podle odhadů policie vyšlo do ulic na 12 000 lidí. Někteří demonstranti zapalovali odpadkové koše a házeli zápalné lahve. Policie použila slzný plyn a zábleskové granáty. Demonstranti také na památku obětí neštěstí vypouštěli černé balónky, někteří drželi nápisy, na nichž stálo „Pryč s vládou zabijáků“, píše web BBC.

Tagy: