Déšť, sníh a oblačnost: Česko se jara zatím nedočká. Podívejte se, jak bude u vás

Deštivé počasí, ilustrační foto

Počasí (19.2.2024 6:49)

Česko čeká oblačný až zatažený týden s přeháňkami. Na horách bude sněžit. Nová sněhová pokrývka bude podle týdenní předpovědi mokrá. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Okluzní fronta ovlivní srážkami západ území a přinese hlavně ve vyšších vrstvách slabší ochlazení. „Na hřebenech hor nad 1 100 metrů by mohlo i něco málo nasněžit. Nejvíce patrně v Krkonoších, na hřebenech možná až deset centimetrů,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: Přichází La Niña. Riziko hyperaktivní bouřkové sezony se zvyšuje, experti řekli proč

V pondělí bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, postupně v nadmořské výšce nad 900 metrů bude sněžit. Teploty vystoupají na 5 až 9 °C, na Moravě až na 11 °C. Naopak na horách bude kolem 2 °C, na Šumavě kolem 5 °C. „Pocitovou teplotu však sníží čerstvý severozápadní vítr, který místy dosáhne rychlosti  55 až 70 km/h,“ sdělila meteoroložka CNN Prima NEWS Iveta Kodádková.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zatažená obloha a přeháňky budou provázet i další dny. Ve vyšších polohách má sněžit i v úterý. V noci teploty klesnou na 6 až 2 °C, přes den vystoupají na 10 °C. Vítr už by však měl být mírnější.

Obdobné počasí by mělo panovat i ve středu, kdy se teploty budou nejčastěji pohybovat mezi 7 a 11 °C. Nejteplejším dnem z celého týdne bude čtvrtek – rtuť teploměru vyletí až ke 12 °C. Vysoké teploty však doprovodí občasný déšť a silný vítr, který dosáhne rychlosti 50 až 60 km/h.

Závěr týdne přinese na většině území mírné ochlazení. Jen na východě budou teploty ještě dosahovat až 11 °C. Přeháňky se budou v polohách nad tisíc metrů postupně měnit ve smíšené až sněhové. Z neděle na pondělí by měl přijít teplotní skok. Ochladí se a přibude srážek. Na horách nasněží.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaro na horách trápí vlekaře, někde museli úplně zastavit provoz. Vrátí se ještě zima?

Tagy: