PŘEHLEDNĚ: Stovky míst v Česku obsadili policisté s radary. Kde si dát pozor?

Policisté budou ve čtvrtek na zhruba 950 místech po celé republice kontrolovat, jestli řidiči dodržují povolenou rychlost. Akce má podle policie především pomoci snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost a plynulost na pozemních komunikacích. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled míst, na kterých si dát pozor.

Bezpečnostní akce s názvem Speed Marathon se koná v Česku posedmé a stejně jako v předchozích letech místa, kde se bude rychlost na silnicích měřit, vybírala spolu s policií veřejnost.

Při loňské akci hlídky zkontrolovaly téměř 6 000 řidičů a zjistily 2 747 přestupků. „O akci předem informujeme. Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a desítky zmařených lidských životů,“ uvedla na webu mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Letos lidé podle ní nejčastěji hlasovali pro měření rychlosti v obcích Nymburk, Ústí nad Orlicí, Dolní Dobrouč na Orlickoústecku, Budiměřice a Netřebice na Nymbursku a Kopidlno na Jičínsku.

Právě nepřiměřená rychlost patří spolu s nesprávným způsobem jízdy k nejčastějším příčinami nehod řidičů aut. Loni byl nesprávný způsob jízdy podle policie důvodem 67 procent nehod, při nichž zemřelo 165 lidí. Nepřiměřená rychlost se sice podílela na menším počtu nehod, jejich následky byly ale tragičtější, vyžádaly si 174 obětí, uvádí policisté ve svých statistikách.

Praha

Jihomoravský kraj

Pardubický kraj

Jihočeský kraj

Vysočina

Královéhradecký kraj

Vysočina

Liberecký kraj

Olomoucký kraj

Plzeňský kraj

Ústecký kraj

Zlínský kraj

Moravskoslezský kraj

Středočeský kraj

Tagy: