Pátá nemoc PŘEHLEDNĚ: Příznaky, léčba a kdy k doktorovi. Jak na zákeřnou chorobu?

Zákeřná pátá nemoc prostupuje Evropou a zvýšený výskyt je hlášen i v České republice. Virové onemocnění napadá zejména ty nejmenší. Doktorka Jitka Chalánková pro CNN Prima NEWS řekla, že v případě vysokých horeček by měli být rodiče vždy ostražití. Rodiče s dětmi by se podle ní neměli bát jít k lékaři, protože prvotní příznaky jsou podobné jako u meningokokové infekce či leukémie.

Co je pátá nemoc?

Pátá nemoc je virové onemocnění. Nejčastěji se s ním mohou děti setkat na jaře a v zimě. Přenáší se kapénkově nebo v období těhotenství z matky na plod. Pokud dítě nemoc prodělá, získá doživotní imunitu.

ČTĚTE TAKÉ: Lékaři z Bulovky jsou po fatální záměně pacientek mimo službu, řekla mluvčí

Dětská lékařka a nezávislá senátorka Jitka Chalánková pro CNN Prima NEWS uvedla, že ve své praxi se setkala jen s případy u velmi malých dětí. „Osobně jsem se setkala s touto nemocí jen u velmi malých dětí. Tedy starší kojenci nebo batolata,“ řekla. Nemoc se ale projevuje i u dětí v předškolním věku.

Jak se nemoc přenáší?

Choroba je velmi infekční a šíří se v dětských kolektivech. Mnohdy stačí, aby si dítě neumylo ruce po setkání s nakaženým. U tohoto onemocnění totiž dochází k přenosu kapénkami. Dítě je infekční zhruba sedm dní do vypuknutí prvních příznaků. Po výskytu horečky či vyrážky už je malé riziko přenosu nemoci.

Jaké jsou příznaky?

Nejčastějšími příznaky jsou vysoké teploty až horečky, vyrážka, bolest hlavy nebo svalů. „Je velmi zvláštní, že nejdříve se dostaví vysoké teploty. Neprojevuje se ničím jiným, tedy ani kašlem. Dítě má horečky po tři dny. Když už si s tím nikdo neví rady, tak nastupuje vyrážka. Pak je hned jasné, o co jde,“ řekla Chalánková.

Vyrážka se nejprve objeví na obličeji a až poté na trupu a končetinách. Dostavit se také může rýma či bolest kloubů. Pátá nemoc se ale může projevit i bezpříznakově. Rodiče navíc mohou mít jistotu, jestliže se ve vašem okolí nachází také dítě se stejnou chorobou.

Jaká je inkubační doba?

U páté nemoci se pohybuje okolo 14 dní. Vyrážka ustoupí po zhruba deseti dnech, podobně jako ostatní příznaky.

Kdy by měli být rodiče ostražití?

Podle Chalánkové je ostražitost na místě vždy, pokud má dítě vysoké teploty či horečky. „Nikdy bych neřekla, že horečku u dětí by měli rodiče přecházet. Setkala jsem se na pohotovosti s případem, kdy dítě mělo vysoké horečky po tři dny. Za další dva nebo tři dny přišlo na kontrolu a horečky stále přetrvávaly. Dítě bylo ale absolutně veselé a spokojené,“ řekla Chalánková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V České republice roste i počet pacientů s černým kašlem. Jak ho poznat?

Zvláštní ale podle ní bylo, že se po horečkách nedostavila očekávaná vyrážka. „Nevysvětlitelnost pokračující horečky mě poté donutila poslat dítě do nemocnice. Nakonec se objevilo závažné onemocnění imunity, které se projevilo už v prvním měsíci věku,“ dodala lékařka. K doktoru by tedy měli rodiče s dítětem vždy přijít.

Jak se pátá nemoc léčí?

Pátá nemoc obvykle odezní sama od sebe. Protože se jedná o virové onemocnění, tak na něj nezabírají antibiotika. Léčí se tedy pouze symptomy nemoci. Dítěti se podávají léky na srážení horečky či případně bolestí.

Když vyskočí teplota nad 38,5 °C, řešit ji musíte. „Já jsem ale příznivcem toho, aby lékař dítě vždy viděl. Nikdy bych nedokázala rodičům říct, že přijeli zbytečně. Se stejnými příznaky se totiž může projevit meningokok, závažná porucha imunity nebo i leukémie. U páté nemoci nám ale diagnostickou tápavost vyřeší vyrážka,“ dodala Chalánková.

Tagy: