Přehrada Vlčí Důl na jihozápadě Polska přetekla. Evakuují se vesnice na hranici s Českem

Po vydatných deštích přetekla přehrada na jihozápadě Polska, vesnice se evakuují

V Polsku přetekla přehrada

Po vydatných deštích přetekla přehradní nádrž ve vesnici Międzygórze (Vlčí Důl) na jihozápadě Polska. Evakuují se vesnice v hornaté oblasti na hranici s Českou republikou. Informují o tom polská média. Evakuováni museli být rovněž zaměstnanci dispečinku objektu.

„Přehrada v Międzygórze přetéká. Voda byla sice vypuštěna, ale dosáhla své maximální hladiny! Přítok vody je obrovský,“ napsala dolnoslezská obec Bystrzyca Kłodzka na síti X. Podle informací polských vodohospodářů voda stále přetéká povrchovým přelivem a je vypouštěna zbývajícími odtoky.

AKTUÁLNÍ POVODŇOVOU SITUACI SLEDUJTE V TOMTO ČLÁNKU.

Zaměstnanci dispečinku objektu byli evakuováni spolu s obyvateli budovy, která se nachází na úpatí hráze hned vedle koryta potoka Wilczka. Některá okolní místa jsou již zcela neprůjezdná, píše server onet.pl.

Přehrada na potoce Wilczka v obci Międzygórze byla postavena na začátku 20. století. Nachází se v pohoří Králický Sněžník na hranicích Polska s Českou republikou. Přehrada je vysoká 29 metrů a její protipovodňová nádrž pojme téměř milion metrů krychlových vody. To bylo nedostatečné již při povodních v roce 1997, kdy se voda také přelila přes hráz.

Na několika místech v Polsku již spadlo více srážek než během takzvané tisícileté povodně v roce 1997, uvedl polský premiér Donald Tusk. Vzhledem ke stoupajícím hladinám mnoha řek na jihozápadě Polska apeloval na občany, aby se včas dostali do bezpečí.

Situace je vážná v Německu i Rakousku

V Rakousku je situace obzvláště napjatá v dolnorakouském regionu Waldviertel severně od Vídně. Kamp, přítok Dunaje, se zde již masivně rozvodnil. Očekává se, že Dunaj v Rakousku se rozvodní na úrovni, která se v dlouhodobém průměru vyskytuje pouze jednou za 30 let. Hladina vody by měla kulminovat v noci na pondělí.

V Německu dochází k menším záplavám po bouřkách s vydatnými srážkami v jihovýchodním Bavorsku. Podle německé meteorologické služby se očekává, že srážky na okraji Alp do nedělního rána ustanou.

PŘEHLED záplavových území: Podívejte se, kam až v Česku stoupá stoletá či dvacetiletá voda

V Česku by se mohla na některých místech objevit stoletá voda, varoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Na interaktivní mapě se můžete podívat, jaká území v minulosti zaplavila.

V pravém horním rohu mapy můžete vybrat, zda si přejete zobrazit rozsah pětiletých, padesátiletých či stoletých povodní. Data pocházejí od Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. M. Mapu lze zobrazit také na webu pzmk.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč lidé tvrdošíjně odmítají evakuaci? I kvůli paralýze, popsala odbornice a poradila postup

Tagy:
Polsko Twitter povodeň katastrofa přehrada Česko přírodní katastrofa Králický Sněžník katastrofy, nehody a mimořádné události Bystrzyca Kłodzka