Jak to bylo s covidem? Nové vyšetřování amerického Senátu ukazuje na příčiny pandemie

Stál za pandemií covidu přenos viru ze zvířete na člověka, nebo šlo o nechtěný únik z laboratoře v čínském Wu-chanu? Teoriemi, jak se koronavirus dostal do světa, se ve svém vyšetřování zaobírali američtí senátoři z Republikánské strany. Z jejich šetření vyplývá, že zákonodárci se kloní ke druhé variantě, tedy nehodě v laboratoři. Prezident Joe Biden již v březnu podepsal zákon, který má veřejnosti zpřístupnit veškeré zpravodajské publikace ohledně původu onemocnění COVID-19.

Dokument o rozsahu 300 stran zveřejněný republikánskými senátory uvádí, že obě zmíněné teorie „jsou možné“, avšak jednoznačně se přiklání k tomu, že covid unikl z čínské biologické laboratoře. Senátoři zde konkrétně jako místo úniku jmenují Wuchanský institut virologie, který má laboratoře zkoumající původ koronavirů.

ČTĚTE TAKÉ: Prymula: Vyléváme miliony prošlých covidových vakcín. Ztráty pro Česko jdou do miliard korun

„Tato zpráva je klíčová pro snahu zjistit pravý původ covidu a odhalit pokus o utajení ze strany těch, kteří nechtěli, aby se zjistilo, jak pandemie vznikla,“ uvedl republikánský senátor Roger Marshall.

Republikáni mají zároveň za to, že nešlo o úmysl, nýbrž o „nechtěný vývoj kvůli nedostatečným opatřením“. Podle zprávy, kterou citují americká média, mohl virus uniknout v okamžiku, kdy se čínští vědci proti němu snažili vyvinout vakcínu, k tomu ho však potřebovali řádně prozkoumat.

Televize ABC a další připomínají, že čínský institut nevynikal kvalitními bezpečnostními opatřeními na pracovišti. Dokument z pera republikánských senátorů navíc hlásí, že k úniku mohlo dojít již „někdy před zářím 2019“.

V poslední době je to již poněkolikáté, kdy z USA zní, že koronavirus má svůj původ v čínské laboratoři, z níž měl nedopatřením uniknout. Na konci února s tímto tvrzením vystoupilo americké ministerstvo energetiky. Původci informace, že se koronavirus dostal do světa po úniku z laboratoře v čínském Wu-chanu, byly dva zdroje z citované zprávy amerického vládního resortu. Ty uvádí, že k tomuto tvrzení mají „mírnou důvěru“, což je první ze tří stupňů důvěry na stupnici používané americkými zpravodajci. V praxi to podle CNN znamená, že zveřejněná či získaná informace „není zcela věrohodná“, popřípadě „z ní nelze vyvodit jasný závěr“.

Začátkem března pak o pravděpodobném úniku z laboratoře hovořil také šéf FBI Christopher Wray. Pro televizi Fox News řekl, že jeho úřad „již před nějakou dobou vyhodnotil, že původ pandemie nejspíš spočívá v možném incidentu v jedné z wuchanských laboratoří“.

Biden nařídil zveřejnění dokumentů

Americký prezident Joe Biden na konci března podepsal zákon, díky kterému mají být zveřejněny poznatky zpravodajských úřadů týkající se původu koronaviru a pandemie. Zákon byl jednomyslně schválen Senátem i Sněmovnou reprezentantů.

Biden si od uvolnění restrikcí slibuje objasnění všech okolností vzniku pandemie a případnou prevenci šíření nemocí v budoucnu. Některé z dokumentů však nemusí být zveřejněné. Výjimku mají materiály, které jsou citlivé pro americkou národní bezpečnost.

Čína, ze které se koronavirus rozšířil do světa, tento krok kritizovala. „Čína vyzývá Spojené státy, aby okamžitě zastavily politickou manipulaci,“ uvedl po Bidenově podpisu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin. Norma podle něj zkresluje skutečnost.

Tagy: