Převoz levnějšího benzínu ze zahraničí? Povoleno je jen 20 litrů, upozorňují celníci

Řidiči se všemožně snaží vyhnout drahému tankování.

Převoz benzinu a nafty ze zahraničí

Celníci a policisté na jižní Moravě se čím dál častěji setkávají s řidiči, kteří v kanystrech a barelech převáží nadměrné zásoby nafty nebo benzínu. Převážně jde o šoféry ze zahraničí, kteří se tak snaží ušetřit. Jenže tím porušují zákon.

Jihomoravští celníci zveřejnili záběry, na kterých na dálnici D2 zastavili dodávku se zahraniční registrační značkou. Řidič, který jel pravděpodobně do Německa pro zánovní vůz, měl na přívěsu uchycených několik kanystrů s naftou. Tu mnohem levněji natankoval ve své domovině a chtěl ji použít právě pro průjezd zeměmi, kde jsou pohonné hmoty až o 15 korun na litr dražší. Jenže čáru přes rozpočet nejen tomuto řidiči, ale i dalším, udělali v těchto dnech celníci.

„Nikdo z nich nebyl schopen předložit patřičný doklad, který zákon ukládá. Tudíž jsme tyto pohonné hmoty museli zajistit a pravděpodobně dojde k jejich propadnutí,“ uvedla mluvčí Celní správy Jihomoravského kraje Lada Temňáková.

Celníci proto znovu upozorňují, že můžete převážet maximálně 20 litrů pohonných hmot. Pokud jich vezete více a nemáte k nim patřičné doklady, zaděláváte si na problémy. „Ve většině případů dojde k propadnutí těchto zadržených pohonných hmot a dotyčným přestupcům je vyměřena spotřební daň,“ upozornila Temňáková. To znamená, že nejenže o naftu nebo benzín přijdete, ale ještě budete muset doplatit spotřební daň. Z litru benzínu je to necelých 13 korun a u nafty necelých deset korun.

Chtěl ušetřit, místo toho způsobil havárii

O tom, že převážet velké množství pohonných hmot se nemusí vyplatit, se před nedávnem přesvědčil i řidič na Klatovsku. Téměř 2 000 litrů nafty vezl na přívěsném vozíku. Jenže plastové barely špatně zajistil, ty popadaly, poničily se a nafta vytekla i do potoka a rybníka.

Třiatřicetiletý muž, který chtěl ušetřit, tak způsobil ekologickou havárii. Podle celníků si někteří lidé stále neuvědomují, že nemohou jen tak vozit nadlimitní množství zboží. Třeba tvrdého alkoholu můžete bez dokladu převážet na osobu maximálně deset litrů. Pokud ho například na svatbu nebo na oslavu vezete více, a nedokážete prokázat jeho původ, i v tomto případě vám reálně hrozí, že vám ho celníci jednoduše zabaví a propadne státu.

Tagy: