Převrat v Afghánistánu ohrožuje fotbalový šampionát. Katar podporuje Tálibán, varují Němci

Současný vývoj v Afghánistánu a nástup radikálního hnutí Tálibán k moci může mít překvapivou sportovní dohru. Ohrožuje totiž pořadatelství nejbližšího fotbalového mistrovství světa. Jeho odebrání Kataru požadují někteří němečtí politici kvůli tomu, že země podle nich podporuje Tálibán. Změna pořadatele z politických důvodů postihla letos například mistrovství světa v hokeji, které se původně mělo konat z poloviny v Bělorusku.

„Podporovatelé Tálibánu jako Katar nesmějí hostit fotbalové MS. Již nyní se musí uvažovat o jiném místě,“ napsal na svůj twitterový účet poslanec za sociální demokraty (SPD) Florian Post.

Podobně se vyjádřil zahraniční expert další německé parlamentní strany FDP Bijan Djir-Sarai. Požaduje, aby nyní velmi viditelné spojenectví mezi emirátem Katar a „emirátem Afghánistán“ ovládaným Tálibánem nezůstalo bez následků.

„Pokud Katar podporuje Tálibán nebo uznává jeho hrůzovládu, musí se z toho vyvodit důsledky. Není přece možné, aby takový stát organizoval jednu z nejdůležitějších sportovních událostí na světě,“ citoval Djir-Saraie nejčtenější německý deník Bild.

„Představa, že by podporovatelé Tálibánu pořádali mistrovství světa ve fotbale a propagovali se jako moderní země, by byla nepřijatelná,“ pokračoval mluvčí FDP pro zahraniční politiku.

To je také názor vojenského experta a mluvčího pro bezpečnostní politiku Strany zelených Tobiase Lindnera. „Je to děsivý obraz, když Katar stejným typem letadla létá s Tálibánem do Afghánistánu, zatímco USA odtud evakuují své občany do Kataru,“ poznamenal.

Pro Lindnera však tyto situace nejsou překvapením. „Podpora Tálibánu ze strany Kataru znovu ukazuje, jak chybné bylo rozhodnutí uspořádat tam mistrovství světa ve fotbale,“ dodal.

Tlak ze strany německých politiků sílí poté, co vyšlo najevo, že zástupci Tálibánu létají do Kandaháru, kde před 30 roky toto radikální islamistické hnutí vzniklo, v letadlech americké výroby Boeing C-17 Globemaster. Tedy stejnými typy strojů, které USA již několik dní používají k evakuaci svých občanů, cizinců i bývalých příslušníků místních afghánských sil z Kábulu.

V Kandaháru vítali šéfa Tálibánu

Jenže na letišti v Kandaháru nečekají na přistávající dopravní letadlo uprchlíci, ale uvítací výbor Tálibánu. Ze dveří letadla vystoupil mulla Baradar, považovaný za politického vůdce radikálních islamistů.

Na letadle šedé barvy však není napsáno tradiční US Air Force, ale Qatar Emiri Air Force. A má zcela totožný barevný odstín. „To, co na první pohled vypadá jako svět vzhůru nohama, nakonec jasně dokumentuje to, že pořadatel příštího mistrovství světa ve fotbale je považován za jednoho z nejbližších spojenců islamistů,“ poznamenal v textu deník Bild.

Za ještě skandálnější označil, že zatímco USA využívají katarskou leteckou základnu Al Udeid, ležící 35 kilometrů jihozápadně od hlavního města Dauhá, k převozu uprchlíků z Kábulu do bezpečí před Tálibánem, Katar ji využívá k převozu Tálibánců do Afghánistánu.

Tagy:
Německo Afghánistán US Air Force Bělorusko evakuace Tálibán fotbal Katar USA Mistrovství světa v Kataru 2022 Qatar Emiri Air Force mulla Baradar Kandahár Mistrovství světa ve fotbale Sociálnědemokratická strana Německa Tobias Lindner