CNN: Ruští oligarchové chtějí konec války. Zastavte krveprolití, apelují na Putina

Ruský miliardář a oligarcha Oleg Děripaska

Sankce proti ruským oligarchům

Protiruské sankce začínají účinkovat. Mířily totiž mimo jiné na významné ruské oligarchy a jejich blízké. Někteří již následky sankcí pociťují a volají po konci války na Ukrajině. Patří mezi ně Michail Fridman a Oleg Děripaska. Ten uvedl, že touží po míru a jednání o něm musí začít co nejdříve. Fridman šel ještě dál, když v dopise vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „zastavil krveprolití“.

Ruští miliardáři se začínají ozývat proti invazi na Ukrajinu, kterou nařídil šéf Kremlu. „Moji rodiče jsou ukrajinští občané a žijí ve Lvově, mém oblíbeném městě. Ale většinu života jsem strávil coby občan Ruska, kde jsem budoval svůj byznys a pečoval o něj. Jsem silně spjat s ukrajinským i ruským lidem a považuji současný konflikt za tragédii pro oba,“ napsal podle CNN v dopise svým zaměstnancům Fridman.

Z války je podle svých slov nešťastný. „Tato krize nás bude stát životy a poškodí dva národy, které byly po stovky let jako bratři,“ píše dále oligarcha. Dodává, že ačkoliv se řešení zdá být v nedohlednu, apeluje na „zastavení krveprolití“. Fridman je vlastníkem investiční společnosti LetterOne, přes kterou investuje do technologií, komunikací, ale i do energetiky. Kromě toho je také zakladatelem Alfa Bank – největší privátní banky v Rusku.

Podobně hovoří i další z nejbohatších Rusů – Oleg Děripaska. „Mír je velmi důležitý. Vyjednávání musí začít, jakmile to bude možné,“ napsal Děripaska na sociální síti Telegram, která je v Rusku hojně rozšířená.

Obává se zejména o ekonomické následky. „Chci jasná vyjádření a srozumitelná vysvětlení k ekonomické politice pro následující tři měsíce,“ říká Děripaska s ohledem na protiruské sankce a zhoršující se situaci ruského rublu.

Muž, který měl kontakt na Trumpa

Děripaska měl podle americké CNN také poznamenat, že rozhodnutí ruské centrální banky zvýšit úrokové sazby a nucení ruských firem, aby prodávaly zahraniční měnu, „otestuje, kdo vlastně za tento ‚banket‘ zaplatí“.

Sám patří mezi významné postavy ruského života a nejbohatší Rusy, časopis Forbes ho řadí mezi 600 nejbohatších lidí světa. Stojí v čele několika společností, například výrobce letadel Aviacor.

Děripaska byl v minulosti zapleten do skandálu s prostitutkou Anastasijou Vašukevičovou, známou také jako Nasťa Rybka. Ta podala svědectví ohledně Děripasky a bývalého vicepremiéra Sergeje Prichoďka. Miliardář měl politikovi na jachtě zajišťovat luxusní eskortní služby. Fotografie z akcí posléze dostal na veřejnost ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, který je v současnosti ve vězení.

Vašukevičová mimo jiné v rozhovoru pro AP uvedla, že Děripaska měl coby blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina kontakt na amerického exprezidenta Donalda Trumpa. A to prostřednictvím šéfa jeho volební kampaně Paula Manaforta.

Nejbohatší Rus nechápe, proč je cílem

Mezi další ruské boháče, kteří nyní volají po konci války na Ukrajině, patří i podle Forbesu nejbohatší muž v zemi Alexej Mordašov. Ten navíc zmíněnému magazínu řekl, že nechápe, proč je cílem sankcí, když se nijak politicky nezapojuje.

Na krizi se dívá tak, že jde o „tragédii dvou bratrských národů“. „Je hrozné, že Ukrajinci a Rusové umírají, že lidé zažívají těžkosti a že ekonomika kolabuje. Musíme udělat vše potřebné, abychom našli cestu ven z tohoto konfliktu ve velmi brzké době, a krveprolití ustane, abychom mohli zasaženým lidem pomoci se vrátit do normálního života,“ sdělil Forbesu.

Dalšími sankcionovanými ruskými miliardáři jsou například Oleg Tiňkov, bratři z herního průmyslu Dmitrij a Igor Buchmanovi či Igor Rybakov. Ten ve svém vyjádření uvedl, že chápe, že se Rusko i Ukrajina dostaly do bodu, „z něhož není návratu“, a zároveň označil současnou krizi za „smutnou“.

Sankce se dotýkají i Romana Abramoviče, který je v Česku známý zejména vlastnictvím fotbalového klubu Chelsea sídlícího v anglickém Londýně. Ačkoliv osobně na veřejnosti Abramovič k Ukrajině ještě nic neřekl, jeho mluvčí tvrdí, že byl ukrajinskou stranou požádán, aby pomohl domluvit příměří s Ruskem.

Tagy: