Přežila Stalina i Hitlera. Dojatá 92letá Ukrajinka nyní přivítala osvoboditele jablky

92letá Ukrajinka přivítala osvoboditele, dala jim jablka.

Válka na Ukrajině (16.9.2022 6:00)

Ukrajinci na severovýchodě země postupně osvobozují území, které ještě před pár dny okupovala ruská armáda. Nadšení některých obyvatel z úspěšné ukrajinské protiofenzivy je evidentní. Ukrajinské ministerstvo obrany se pochlubilo dojemným příběhem z Charkovské oblasti. 92letá Paraskovia, jejíž dům se nacházel v epicentru bojů, s radostí uvítala ukrajinské osvoboditele. Humanitárním dobrovolníkům nabídla svá jablka.

„92letá Paraskovia, která žije v oblasti přední linie, uvítala své hosty, humanitární dobrovolníky, jablky. Přežila dva diktátory – Stalina a Hitlera. Přejeme jí, aby přežila i Putina,“ vzkázalo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany.

Podobných příběhů se na severovýchodě Ukrajiny odehrálo v posledních dnech bezpochyby spoustu. Ukrajinci po úspěšné ofenzivě na začátku září Rusy vyhnali z většiny území Charkovské oblasti. Znovu tak získali pod kontrolu tisíce kilometrů čtverečních svého území.

Ani osvobození ukrajinskými silami však lidem žijícím v tomto regionu nezaručuje bezpečnost. Rusko na neschopnost bránit se ukrajinskému protiútoku často reaguje ostřelováním civilních oblastí či kritické infrastruktury země.

Například ve středu večer Rusové vypálili osm raket na hráz Karačunivské přehrady ve městě Kryvyj Rih. Podle Kyjeva bylo jejich záměrem oblast zatopit a narušit dodávky vody. Následkem úderu skutečně stoupla hladina řeky Inhulec a voda zatopila stovky domů.

Obdobný úder ruských sil z nedělního večera, který cílil na energetickou infrastrukturu, zase přerušil dodávky elektřiny na mnoha místech Ukrajiny včetně Charkova. Kyjev se obává, že počet podobných útoků bude narůstat. Proto vyzval Západ, aby poskytl systémy, které by Ukrajině umožnily chránit vzdušný prostor a podobným útokům zamezit.

Tagy: