Při ostřelování Černigova zemřelo 10 lidí, pod palbou i Charkov a Kyjev

Kyjev znovu zasáhlo ruské ostřelování.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Při ostřelování Černigova zemřelo podle Ukrajinců 10 lidí. V noci na úterý otřásly výbuchy i Charkovem a Kyjevem. Prezident Zelenskyj ve svém nejnovějším projevu promluvil i k ruským vojákům a ocenil čin dívky, která narušila vysílání ruské televize. Ta je podle jejích právníků nezvěstná. Zelenskyj také napsal rodině zabitého amerického novináře. Více než 40 tisíc Syřanů chce po boku Rusů bojovat na Ukrajině. Při pondělním ostřelování Kyjeva zemřeli minimálně tři lidé. Ukrajinci na oplátku zničili ruský konvoj nedaleko hlavního města.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ostřelování Černigova si podle ukrajinské prokuratury vyžádalo 10 životů. Těžké dělostřelectvo ruských sil údajně poškodilo v Černihivu několik obytných domů, místní technickou univerzitu, administrativní budovu, čerpací stanici a čtyři dopravní prostředky.

Ruská armáda v noci z pondělí na úterý znovu masivně ostřelovala Charkov, ke dvěma silným výbuchům došlo i na jihozápadě Kyjeva, uvedla agentura NEXTA.

Jménem našeho lidu vám dávám šanci přežít, pokud se vzdáte, vzkázal ve svém novém projevu prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj ruským vojákům. Nezapomněl poděkovat ani pracovnici ruské státní televize, která s transparentem narušila živé vysílání. Podle jejích právníků je v současnosti nezvěstná.

Prezident Zelensky sdílel dopis, který napsal rodině amerického novináře Brenta Renauda zabitého na Ukrajině.

Více než 40 tisíc Syřanů chce po boku Rusů bojovat na Ukrajině, sdělila nezisková organizace Syrská observatoř pro lidská práva. Dobrovolníci se registrují poté, co o pomoc Syřany požádal ruský prezident Vladimir Putin.

Při náletu na televizní věž v Rivenské oblasti zemřelo nejméně devět lidí a devět bylo zraněno, uvedl místní gubernátor. Kyjev se připravuje na ruský útok. Lidé v ukrajinském hlavním městě staví zátarasy. Do toho pokračuje ruské ostřelování strategických cílů i civilních oblastí.

Na Ukrajinu měl dorazit čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra se nachází ve městě Ivankov. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí asi hodinu a půl hovořil s izraelským premiérem Naftalim Bennettem.

Tagy: