Při požáru stáje jeden kůň zahynul, druhý zachránil majitele. Přátelé založili sbírku

Při požáru stáje na Jičínsku zahynul jeden ze závodních koní. Druhý bojuje o život.

Při požáru stáje ne Jičínsku zahynul kůň, druhý bojuje o život

Stáje v Boháňce na Jičínsku zachvátil v noci na středu požár. Jeden kůň při něm zahynul, a jak se ukázalo, druhý zřejmě zachránil životy všech kolem. Přátelé nyní založili sbírku na pomoc rodině.

K nahlášenému požáru stodoly hasiči vyjížděli asi půl hodiny po půlnoci v noci na prvního září. „Při našem příjezdu už byla stáj celá v plamenech, proto jsme se soustředili nejen na likvidaci samotného požáru, ale zároveň jsme ochlazovali vedlejší stodolu, kde bylo uskladněné seno,“ přiblížila akci hasičů mluvčí Martina Gotzová.

Ve stáji byli dva závodní koně, jeden bohužel uhynul, druhý ale nejspíš zachránil celou rodinu a koně v dalších stájích. „Spali jsme, byla noc a začalo hořet. Nevíme, jak ani z jakého důvodu. Jeden kůň – Bugatti – se dostal ze stáje ven, běžel nahoru a tam spustil sousedův alarm. Díky tomu slyšeli dusot kopit, následně alarm a přiběhli sem, kde hořelo,“ vzpomínala emotivně manželka majitele koní Michaela Brožková.

Léčba je velmi nákladná

Těžce popálený belgický teplokrevník Bugatti, který prakticky všechny obyvatele zdejší usedlosti zachránil, nyní bojuje o život na veterinární klinice v Heřmanově Městci. „Věříme a doufáme, že to zvládne. Je to bojovník,“ uvedla Brožková. A právě na záchranu popáleného teplokrevníka a také na pomoc zdrcené rodině vznikl transparentní účet.

„Je to paradox, protože koně, kteří jsou v boxu a začnou hořet, ztuhnou a absolutně nemají tendenci vyskočit z boxu. Bugatti, který zachránil zbytek rodiny a zabránil většímu neštěstí, nyní potřebuje zaplatit nesmírně drahou léčbu, proto jsme zřídili sbírku,“ uvedla zakladatelka a rodinná přítelkyně Andrea Halíková.

Předběžná škoda, kterou požár způsobil, je vyčíslena na jeden a půl milionu korun, pro rodinu je ale ztráta nevyčíslitelná. Co přesně se stalo a proč hořet začalo, zjišťují vyšetřovatelé. Vyloučeno zatím není ani cizí zavinění.

„Na místě jsme měli i experty z institutu obyvatelstva. Ti zajistili na místě stopy, které jsou podrobovány dalším expertizám,“ doplnila Gotzová. Brožková následně poděkovala všem, kteří se rodině snaží pomoci. „Jsme nesmírně vděční,“ doplnila.

Tagy:
zranění požár rodina vyšetřování léčba hasiči kůň pomoc finance sbírka škoda požár stáj přátelé Jičínsko Bugatti Automobiles okres Jičín konírna Boháňka