Při stavbě najde využití i termokamera

Na stavbě v Tišicích se dokončují suché práce a na místo dorazil stavbyvedoucí Josef Beneš s termokamerou, která dokáže odhalit případné nedostatky při zateplení fasády. Parta stavebníků odjíždí po práci do Školy suché výstavby. V kurzu, který je zaměřený na odhalování chyb při stavebních pracích a montážích, si mají všichni možnost zopakovat a ověřit různé stavební postupy a techniky.

Termokamera odhalí úniky tepla

Termokamerou lze zjistit různé nedostatky v zateplení objektu, úniky tepla a lokální tepelné mosty, které mohou být příčinou vzniku plísní. To vše je možné termokamerou nafotit a uložit k dokumentaci. Pomocí záření se na monitoru termokamery zobrazí teplota, která je v dané chvíli na povrchu stěn objektu. Na ni má vliv intenzita vyzařování materiálů použitých při stavbě domu i okolní teplota. Měření je nejvhodnější provádět v zimě, kdy je zajištěn co největší rozdíl mezi teplotou objektu a venkovním prostředím.

Podmínky nutné pro měření

„Před plánovaným měřením je důležité den předem topit v domě na maximum, aby do sebe zdi natáhly co nejvíce tepla a rozdíl mezi teplotou vnitřního a venkovního prostoru byl co největší. V den měření by nemělo svítit přímé slunce, protože zkresluje výsledek. Nejlépe se měří v noci, ale lze měřit i během dne,“ vysvětluje stavbyvedoucí Josef Beneš. Současně je důležité dbát na to, aby všechna okna a dveře v objektu byly po celou dobu vytápění zavřené. Během měření by teplota venku měla být kolem bodu mrazu, nemělo by sněžit, pršet ani mrholit.

Měření uvnitř domu

Před měřením úniku tepla uvnitř domu je nutné vypnout na jeden až dva dny v dané místnosti všechny zdroje tepla, důkladně zavřít okna a vytáhnout žaluzie nebo rolety. Lze měřit i za denního světla, kdy nesvítí slunce. Takto lze snadno odhalit lokální tepelné mosty, které bývají příčinou vzniku nezdravých plísní. Termokamera odhalí i poruchy v konstrukci a další nedostatky. Termokameru je možné si zapůjčit. Existují i mobilní telefony se zabudovanou termokamerou nebo si lze zařízení do mobilu zakoupit.

Škola suché výstavby

Stavební parta z Tišic vyrazila do Školy suché výstavby, aby si stavebníci ověřili a zopakovali, co se naučili ve škole a co pozapomněli. Kurz je zaměřený na odhalování nejčastějších chyb při stavbě. „Školení probíhá od základů jako na stavbě a podle toho je nastavený kurz. Začíná se závozem materiálu, skladováním, přes montáž rastrů, opláštění sádrokartonu, tmelení a další práce,“ sděluje školitelka Školy suché výstavby, Bronislava Cveková. Aby si ověřila, jestli si účastníci školy vše zapamatovali, neboť informací je mnoho, postaví se všichni k příčce, na které jsou ilustrované chyby. Znalosti všech si pak ověřuje dotazováním, zda chyby vidí a kde. Všichni si osvojí správné postupy a pak přistoupí k praktické části v dílně.

Kurzy pro laiky i profesionály

Škola suché výstavby pořádá kurzy vhodné pro řemeslníky, kteří se učí pracovat s různými materiály, například se sádrokartonem. Nejčastěji mají o kurz zájem zedníci, tesaři, klempíři, pokrývači nebo fasádníci. V nabídce je několik kurzů, které navazují na sebe, mezi nimi i kurzy pro domácí kutily, kteří se chtějí něco naučit.

Škola suché výstavby supluje školství

„Učební obor "montér suché stavby“ jaksi vymizel, což souvisí s trendem, že rodiče dnes nechtějí dávat děti na učební obory. Na kurzy proto chodí i vystudovaní lidé, kluci z marketingu nebo ajťáci, kteří se chtějí naučit řemeslo anebo se rozhodli podnikat. V tomto oboru se totiž ani během Covidu nezastavil život,“ dodává lektorka Cveková.

On-line stavební deník

On-line deník je dobrým pomocníkem pro uložení snímků s historií prací, které na stavbě proběhly. Fotodokumentace se může hodit zejména při prodeji nebo koupi staršího domu, u kterého chybí projektová dokumentace. Anebo v případě, že se dokumentace od stavby změnila a stavebník změny nezaznamenal. Díky snímkům tak má k dispozici informace a záznamy z průběhu stavby nebo o stavebních změnách.

Tagy:
Sdílejte článek Facebook Twitter