V Myanmaru bylo zabito 38 demonstrantů. V Rangúnu bylo vyhlášeno stanné právo

V řadách demonstrantů v Myanmaru v neděli zemřelo nejméně 38 lidí, informuje Reuters s odkazem na organizaci na podporu politických vězňů AAPP. Přes 20 obětí si podle tohoto zdroje vyžádaly zásahy bezpečnostních oddílů proti demonstrantům v největším barmském městě Rangúnu. Myanmarská státní televize informovala, že v rangúnské čtvrti, kde došlo ke střetům, bylo vyhlášeno stanné právo.

V Myanmaru v neděli pokračovaly akce odpůrců puče za účasti tisíců demonstrantů. Na videonahrávkách z největšího města Rangúnu, které se objevily na sociálních sítích, je vidět lidi – někteří v helmách či plynových maskách – jak prchají ulicí za zvuku střelby. Další člověk přišel o život ve městě Pchakan v Kačjinském státě na severu země, když policie zahájila palbu do davu, v druhém největším myanmarském městě Mandalaj zemřela demonstrantka.

Podle tamní státní televize MRTV při nedělních protestech zemřel také policista, když demonstranti ve městě Bago údajně házeli na příslušníky bezpečnostních oddílů kamení a používali také katapulty.

Vůdce skupiny myanmarských politiků, kteří byli svrženi při únorovém převratu, ujistil, že bude pokračovat v odporu proti armádním špičkám. Vyzval přitom obyvatele, aby spojili své síly s cílem navždy ukončit diktaturu, informoval zpravodajský web BBC.

Maun Win Kchain Tha, jenž se ukrývá, vede skupinu zákonodárců, kteří se odmítli smířit s únorovým převratem. V prvním projevu k veřejnosti nyní prohlásil, že „národ čelí nejtemnější chvíli, ale brzy nastane svítání“. Řekl, že cílem je vytvořit demokracii, v níž budou zastoupeny všechny menšiny. „Tato revoluce představuje šanci spojit naše síly,“ poznamenal a dodal, že je čas „definitivně ukončit diktaturu“. Projev byl zveřejněn na Facebooku.

Sílí protičínské nálady

Čína dnes vyzvala barmské vedení, aby zastavilo násilnosti a ochránilo čínské společnosti v zemi a jejich zaměstnance, oznámila čínská státní televize CGTN. Několik čínských zaměstnanců údajně utrpělo zranění při útocích na továrny v Rangúnu. Dříve agentura Reuters informovala, že v Myanmaru sílí protičínské nálady kvůli podezření, že Peking podporuje vojenskou juntu, která se po převratu ujala vlády.

Armáda se v Myanmaru na začátku února chopila moci poté, co civilní vůdkyně země Do Aun Schan Su Ťij a její Národní liga pro demokracii (NLD) jasně opanovaly podzimní volby. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. Protesty v zemi pokračují několik týdnů a zásahy policie jsou podle pozorovatelů stále násilnější.

Poslanci NLD, kterým se podařilo uniknout zatčení, vytvořili výbor na obranu parlamentu CRPH, jehož prozatímním šéfem byl jmenován Maun Win Kchain Tha. Skupina usiluje o to, aby byla mezinárodně uznána jako právoplatná myanmarská vláda. Armáda ji naopak označila za nelegální organizaci a varovala, že každému, kdo s ní bude spolupracovat, hrozí obvinění z vlastizrady.

Tagy:
demonstrace protesty Myanmar Do Aun Schan Su Ťij Rangún