Příběh českého kameníka: V zahraničí studoval od 15 let. Učaroval mu neobvyklý mramor

Začínal jako osamělý student na prestižní škole v cizím městě i zemi. Teď patří k nejlepším kameníkům u nás. Seznamte se s Josefem Hojdarem, kterému učaroval bračský mramor, a přečtěte si jeho neobvyklý příběh.

Úspěch českého kameníka

Josef Hojdar měl štěstí, že mohl na prestižní kamenické škole v Chorvatsku studovat. Neměl to přitom vůbec jednoduché. Jako 15letý kluk muset odjet daleko od rodiny do cizí země, žít na internátě bez jazykových znalostí a bez přátel. Postupně ale všechny nesnáze překonal a školu vystudoval. V Chorvatsku nějakou dobu zůstal a pracoval zde jako kameník ve své vlastní dílně. V současnosti střídá pobyty jak v rodném Česku, tak v Chorvatsku.

Učarovaly mu kameny, které lze nalézt jen na ostrově Brač. Prý jich zde je až 14 druhů a Josef Hojdar se specializoval právě na práci s nimi. Zejména kámen, který je směsicí vápence a mramoru, je hlavní devizou jeho práce.

O kvalitě bílého bračského kamene věděli ostatně už staří Římané – a nejen oni. Jsou z něj postaveny katedrály v Šibeniku a Trogiru, spousta veřejných budov ve Splitu, ale také parlament ve Vídni a v Budapešti, mnoho státních a veřejných budov v Bělehradě, hotely na černohorském pobřeží i v Soči na pobřeží Černého moře. Bílý bračský mramor je žádaný.

Příběh úspěšného kameníka Josefa Hojdara a jeho dílo můžete zhlédnout také ve videu.

Pod šikovnýma rukama Josefa Hojdara tak vyrůstají a rodí se úžasná díla, která oslovují širokou veřejnost a zajišťují mu tak další možnosti seberealizace. Od prvních kousků, které vytvářel v improvizované dílně za internátem a jeho zákazníky byli především lidé z nejbližšího okolí, kterým z kamene tesal domovní čísla nebo vývěsní štíty, přešel ke složitějším a propracovanějším skvostům.

České, slovenské i chorvatské klienty oslovuje jako majitel firmy Stone Imperial, která se specializuje právě na jedinečný mramor z Brače. Mezi oblíbená díla patří nejrůznější vázy, mísy, koupelnové doplňky, obklady nebo pracovní desky.

Podívejte se i na další díly pořadu Řemeslo nenahradíš.

Práce kameníka

Kameník je svým způsobem umělec, který tvoří nesmrtelná díla z kamene. Setkáváme se s nimi prakticky na každém kroku –⁠ vydlážděné ulice, obrubníky, kamenné kašny, sochy, balustrády, ozdobná průčelí, ale i menší díla jako koupelnové a kuchyňské desky, doplňky, sošky, ornamenty. A nezapomínejme ani na díla na místech posledního odpočinku –⁠ náhrobky, desky, tesané symboly na hrobech. To všechno jsou díla kameníků.

Některá jsou za staletí nahlodaná zubem času, ale jsou tu s námi stále. Připomeňme si dokonalá díla sochařských velikánů, jako byl třeba Matyáš Braun –⁠ jeho výzdoba hospitálu Kuks, barokní sochy na Karlově mostě, sochařská výzdoba zámecké brány na Konopišti či antické božstvo v paláci Clam-Gallas.

Moderní umění kamenických mistrů připomíná zase obložení pavilonů stanic metra I. P. Pavlova nebo Malostranská. Mezi jedny z nejstarších zachovaných uměleckých děl patří Boží muka Jana Blediny v Jilemnici, která se datují do roku 1597. Podobná, dokonce o pár desetiletí starší, jsou k vidění na Hradecku.

Lidská existence je pomíjivá, ale v takových výtvorech, jako jsou právě díla kameníků, přetrvává duch člověka staletí a mnohdy i tisíciletí. A proto my dodnes můžeme obdivovat práci starých mistrů, jejichž jméno je už jen pouhou vzpomínkou, ale kamenické dílo stále hmatatelnou ukázkou lidské dovednosti a umu.

Cech kameníků v Česku

Střední uměleckoprůmyslová škola sochařská a kamenická v Hořicích, kterou zaštiťuje právě cech kameníků, připravuje své žáky v těchto oborech:

  • sochař, kameník, střelmistr, technik lomu, restaurátor kamene, kamenosochař, závodní lomu, důlní měřič, grafik, architekt, bezpečnostní technik, osazovač kamene, projektant, designový návrhář, programátor CNC strojů, technik úpravny kamene.
Tagy:
rodina škola Chorvatsko Vídeň Budapešť Bělehrad Matyáš Bernard Braun student Česko české řemeslo Černé moře kameník mramor Parlament České republiky Josef Hojdar Brač