Šťastný konec příběhu nemocné holčičky z Kyjeva. Bánští záchranáři ji přivezli do Česka

Záchrana holčičky z Kyjeva

Záchrana holčičky z Kyjeva

Jeden těžký boj kyjevské rodiny se podařilo vyhrát. Má těžce nemocnou dceru. Báňští záchranáři z Ostravy si všimli videa z ostřelovaného Kyjeva a uspořádali pro ni záchrannou výpravu. Postiženou holčičku s matkou, bratrem a babičkou se jim podařilo odvézt z válečné zóny do bezpečí. Otec ale zůstal na Ukrajině.

„Zakrývám ji, protože je v místnosti velká zima, aby nám nenastydla. Holčičko moje, všechno bude v pořádku,“ říká malé Jaroslavě tatínek na videu. O sedmiletou holčičku se v krytu staral spolu s její babičkou. Dívka má dětskou mozkovou obrnu a epilepsii.

Její příběh rozpoutal v Česku vlnu solidarity. Lidé ji okamžitě chtěli dostat do bezpečí. Podporuje ji pardubický evangelický sbor a pomoc nabídlo také Dětské centrum Veská.

„Viděli jsme, že mají potíže, hrozil jim nedostatek léků i speciální potravy,“ řekla vedoucí lékařka Dětského centra Veská Barbora Červíčková. „Neměli auto, nádraží se nacházelo 13 kilometrů od jejich bytu a když začala invaze, začal i obrovský chaos v Kyjevě. Už je nemohl odvézt nikdo z přátel, nejezdily žádné taxíky, ani metro. Zůstali uvízlí nejprve v bytě, poté v krytu,“ popsala děsivou situaci rodiny evangelická farářka z Pardubic Hana Ducho.

Ostřelování a chaos

Rodina se z Kyjeva až do Lvova musela dostat vlakem ve velké nejistotě za neustálého ostřelování a chaosu. Nakonec se vše podařilo i díky velké pomoci okolí a ve Lvově je naložila sanitka. Spása totiž přišla v podobě ostravských báňských záchranářů. Ti zorganizovali záchrannou akci a rodinu dokázali i přes trvající nebezpečí přivézt do Česka.

Matka Olga je plná vděku, zároveň si prý stále neuvědomuje, co se stalo. „Na pocity je ještě brzy, zatím mi to všechno ještě nedochází. Mozek mi říká, že tady nikdo nestřílí, nikdo nezabíjí lidi ani děti. Rozumem to člověk chápe, ale zkrátka mi to ještě úplně nedochází,“ řekla maminka Jaroslavy.

Těžkou cestu mají za sebou a už jsou v bezpečí, Olga je ale prý myšlenkami stále na Ukrajině. Tam zůstal manžel a otec jejích dětí.

Tagy: