CNN: Příběh ukrajinského města, které se ubránilo Rusům. Vojáky vyháněly i odvážné babičky

Příběh ukrajinského města, které se ubránilo Rusům. Vojáky vyháněly i odvážné babičky.

Proti ruské armádě bojují nejen vojáci, ale i běžní občané Ukrajiny. Právě i díky civilistům se podařilo ubránit ukrajinské město Voznesensk na jihu země. Více informací poskytl reportér CNN Ed Lavandera.

Cedule na začátku města říká: „Ruský vojáku, tady zemřeš“. Rusové však zřejmě neposlechli a toto je příběh, jak se malé město na začátku března ubránilo ruské invazi. „Evžen Veličko je starosta města, která má asi 30 tisíc obyvatel. Vzal nás k mostu, tedy k tomu, co z něj zbylo, kde se ukrajinští vojáci, dobrovolníci i civilisté postavili ruským útočníkům,“ přiblížil reportér.

Na druhé straně mostu byla vidět hromada pneumatik. „Tam se dostaly ruské tanky. Podle starosty Ukrajinci vyhodili most do vzduchu, aby se Rusové nedostali do centra města, čímž začala dvoudenní konfrontace. Tisíce obyvatel zůstaly uvězněny na druhé straně mostu, což byla jediná část města, kam se jednotky dostaly,“ pokračoval Lavandera.

Představil také příběh Ivana, který bydlí v domě u hlavní příjezdové silnice do města. „Schovával se v domě se svou starou matkou, když se ruské tanky objevily u nich ve čtvrti. Popisuje nám, jak to bylo hrozné. Jak kolem vybuchlo několik domů a neustále slyšeli střelbu. Říkal, že střelbu vlastně neviděl, jen slyšel, protože se schovával uvnitř domu, ale i ten zvuk byl hrozný,“ líčil.

Místní Rusy zastavili v postupu

Různé kamery zachytily záběry přijíždějících vojenských vozidel označených písmenem Z. Podle starosty přijely do města tři kolony vojenských vozidel, podle jednoho vojenského představitele čítaly tyto jednotky 100 tanků a ozbrojených transportérů a až 500 vojáků. „Tento muž si říká Duch, nechce uveřejnit celé jméno a je členem průzkumného týmu, který plní důležitou roli při boji proti Rusům,“ představil reportér dalšího z místních lidí.

Když Rusové postupovali směrem k mostu, ukrajinské síly, letecká a teritoriální obrana dokázaly průzkumné jednotce pomoci ubránit se. Ukrajinci vyhodili do vzduchu několik mostů, aby Rusům zabránili v postupu. Voznesensk se nachází na strategické křižovatce na jižní Ukrajině a vojáci tak ruským jednotkám zabránili v dalším postupu do vnitrozemí.

„Jsme silní, naše město a náš duch je silný. Když nepřítel přišel, všichni se zvedli – od dětí až po staré lidi. Ti, kteří se neúčastnili bojů přímo, shromažďovali informace o poloze ruských vojáků a dováželi zásoby a munici. Měli tanky i obrněné transportéry, ale my jsme byli silnější, chytřejší. Měli jsme lepší taktiku,“ zhodnotil Duch.

Na dotaz, zda se bojí, že se Rusové vrátí a budou se mstít, odpověděl jasně. „Ne, to oni by se měli bát. Měli by vědět, že pokud se vrátí, pojedou zpět v rakvi. Už tu na ně máme připravené chladicí boxy a můžeme jich zajistit víc,“ dodal.

To Putin zešílel? křičela žena

Co rozhodně ruští vojáci nečekali, byl odpor babiček ze Štěpovy ulice z vesničky na kraji Voznesensku. 88letá Vira vyšla ze svého domu jen s holí a spustila slovní palbu. „Vyšla jsem z kuchyně a řekla jsem jim, omlouvám se za ty výrazy: ‚Ať vaše matky zdechnou, to se ten váš Putin úplně zbláznil, to dočista zešílel, že střílí na děti? Ať chcípne parchant jeden‘,“ vzkázala vojákům.

Ženy se svěřily, že je vojáci vyhnali z domovů a okradli je, ale i tak si tento příběh užívají a vypráví ho se smíchem. „Když se jich ptám, jestli se bojí, že se vrátí, říkají, že nikam nepůjdou,“ uzavřel reportér.

Tagy: